Υπολογιστική μελέτη διεργασιών κρυσταλλοποίησης για τη λήψη εναντιομερών υψηλής καθαρότητας από ρακεμικά μείγματα - Φυτόπουλος, Αντώνιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών, 2017)
Η κρυσταλλοποίηση αποτελεί μια πολυ-παραμετρική διεργασία διαχωρισμού με εφαρμογή σε ένα μεγάλο εύρος διεργασιών , όπως στις τεχνολογίες καυσίμων, τροφίμων, βαφών και σε πολλές φαρμακευτικές εφαρμογές καθώς παίζει πολύ σημαντικό ρόλο καθορίζοντας τη σταθερότητα και τις ιδιότητες των φαρμάκων. Ειδικά στην περίπτωση που οι ιδιότητες επηρεάζονται από την παρουσία εναντιομερών ενώσεων, η χειρομορφία, δηλαδή η ιδιότητα των ενώσεων να μην μετατρέπονται στα κατοπτρικά τους είδωλα με περιστροφή αποτελεί σημαντική ιδιότητα, αφού η ύπαρξη ή μη συμμετρίας μπορεί να προκαλέσει διαφορετικές επιπτώσεις στην αποδοτικότητα και την τοξικότητα των ουσιών. Έτσι, η παρασκευή εναντιο-καθαρών χειρόμορφων ουσιών με οικονομικά αποδεκτές μεθόδους αποτελεί ένα σημαντικό στόχο για τις βιομηχανίες. Η σύνθεση ή ο διαχωρισμός των εναντιομερών σε υψηλές καθαρότητες είναι δύσκολη και μέχρι σήμερα εφαρμόζονται διαφορετικές προσεγγίσεις όπως η ασύμμετρη σύνθεση , η χρωματογραφία και οι μέθοδοι που στηρίζονται στην κρυστάλλωση. Σκοπός αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι η παρουσίαση και επίλυση ενός μαθηματικού μοντέλου , το οποίο λαμβάνει υπόψη όλους τους στοιχειώδεις μηχανισμούς στηριζόμενο σε ισοζύγια πληθυσμών. Η επίλυση του μοντέλου πραγματοποιείται με το εμπορικό λογισμικό προσομοίωσης διεργασιών (COMSOL Multiphysics®). Στόχος της ανάλυσης αυτής είναι να προσδιοριστεί η σχέση μεταξύ των επιμέρους στοιχειωδών μηχανισμών και της διεργασίας της απορακεμοποίησης.