Εφαρμογή καμπυλών ολιγοκυκλικής κόπωσης για σεισμούς κοντινού πεδίου στο σχεδιασμό κατασκευών από χάλυβα - Μπλέτσας-Υφαντής, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας, 2017)
Ένα από τα κρισιμότερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο οιοσδήποτε μελετά μια κατασκευή η οποία υπόκειται σε μια σεισμική διέγερση, είναι η ίδια η φύση της σεισμικής δραστηριότητας η οποία επιβάλλει στο κτήριο επαναλαμβανόμενες φορτίσεις μικρός αριθμός κύκλων επανάληψης των οποίων δύναται να του προξενήσει τόσο μεγάλες μετελαστικές παραμορφώσεις που ενδεχομένως του επιφέρουν αστοχία η και κατάρρευση. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ολιγοκυκλική κόπωση. Στην ερευνητική εργασία των Castiglioni C., Μουζάκη Χ, Καρύδη (“Constant and Variable Amplitude Cyclic Behavior of Welded Steel Beam-to-Column Connections”) αναπτύχτηκε η μεθοδολογία των καμπύλων ολιγοκυκλικής κόπωσης χάρη σε πειράματα πραγματικής κλίμακας σε συγκολλητούς κόμβους δοκού υποστυλώματος σε στατικές καταπονήσεις . Η παρούσα εργασία φιλοδοξεί να επιβεβαιώσει την ορθότητα η μη της μεθόδου και σε σεισμικές καταπονήσεις κοντινού πεδίου με την εφαρμογή της στο σχεδιασμό δυο τρισδιάστατων μοντέλων μεταλλικών κατασκευών (ενός διωρόφου και ενός πενταώροφου κτηρίου). Για το σκοπό αυτό επιλέγονται 7 διαφορετικά ζεύγη σεισμικών διεγέρσεων(5 κοντινού πεδίου και 2 όχι) εδαφικής κατηγορίας Β τα οποία τροποποιήθηκαν με τη μέθοδο ΤΡΑΤ για φάσμα απόκρισης Ευρωκώδικα με ag=0,36g εδαφικής κατηγορίας Β , προτού εφαρμοστούν στα εξεταζόμενα προσομοιώματα. Αποτελέσματα των ελαστικών αναλύσεων με τις προαναφερθείσες διεγέρσεις, αποτέλεσαν τα διαγράμματα ροπής-χρόνου στα άκρα των δοκών των προσομοιωματων τα οποία , με τη χρήση της μεθόδου rainflow ομαδοποιήθηκαν σε διάφορους κύκλους φόρτισης και στα εύρη ροπών που αντιστοιχούν στον καθένα. Καθώς σε σεισμούς κοντινού πεδίου δεν ισχύει η μέθοδος ίσων μετακινήσεων τα αποτελέσματα πολλαπλασιάστηκαν μ έναν συντελεστή μεγέθυνσης ,ο οποίος πρόεκυψε από το πηλίκο της μέγιστης ανελαστικής προς τη μέγιστη ελαστική μετακινηση του ισοδυνάμου προς το εκάστοτε μοντέλο μονοβαθμίου ταλαντωτή, Εν συνεχεία τα αποτελέσματα της μεθόδου rainflow πολλαπλασιασμένα με τον συντελεστή μεγέθυνσης συνδυάστηκαν με την μεθοδολογία καμπύλων ολιγοκυκλικής κόπωσης προκειμένου να υπολογιστεί ο δείκτης συσσωρευμένης βλάβης που καθορίζει την πιθανότητα αστοχίαςΤέλος , επιλεχτήκαν 7 σεισμοί έλεγχου οι οποίοι εφαρμόστηκαν μη γραμμικά στο πενταώροφο κτήριο υπό διαφορετικές γωνίες κάθε φορά ούτως ώστε να επιβεβαιωθεί η ορθότητα του σχεδιασμού με χρήση των καμπύλων ολιγοκυκλικής κόπωσης.