Απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών: Ευκαιρίες και Προκλήσεις - Γκαβάς, Αλέξανδρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2017)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η παρουσίαση, κατηγοριοποίηση και ανάλυση των μεθόδων και των μέσων άσκησης της επιστήμης της ιατρικής από απόσταση. Η εξάσκηση της ιατρικής από απόσταση δεν αποτελεί καινοτομία της τελευταίας δεκαετίας αλλά έχει αναπτυχθεί ραγδαία σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια δίνοντας μια νέα διάσταση στον όρο ηλεκτρονική υγεία (e-health). Στην εργασία αυτή θα πραγματοποιηθεί μια συνοπτική παρουσίαση των μεθόδων άσκησης της ιατρικής ανά τους αιώνες με έμφαση στην ιατρική από απόσταση. Θα γίνει μια αναλυτική περιγραφή της έννοιας της ηλεκτρονικής υγείας που για δεκαετίες έχει επικρατήσει στον ιατρικό τομέα και στη συνέχεια θα γίνει μια εισαγωγή στην έννοια της κινητής υγείας (mobile health/m-health) η οποία αποτελεί κατά βάση το αντικείμενο μελέτης της εργασίας αυτής. Η έννοια του mobile health είναι η σύγχρονη πρόκληση στο τομέα της ιατρικής επιστήμης καθώς περιγράφει την εξάσκηση της ιατρικής μέσω των έξυπνων τηλεφώνων (smartphones) των tablets και γενικότερα των περισσότερων τεχνολογικών εξαρτημάτων που κατακλύζουν καθημερινά την αγορά στις μέρες μας. Θα παρουσιαστούν ορισμένες από τις ήδη υπάρχουσες εφαρμογές κινητών τηλεφώνων που αφορούν στο τομέα της υγείας , τόσο στο κομμάτι της πρόληψης ,όσο και στο κομμάτι της θεραπείας ασθενειών αλλά και στη βελτίωση της υγείας των υγιών ατόμων. Τέλος, θα γίνει παρουσίαση των διαφόρων προκλήσεων που αντιμετωπίζονται στο συγκεκριμένο κλάδο και θα προταθούν λύσεις για τη βελτίωση του σε ότι αφορά στο κομμάτι των δικτύων, του νομικού πλαισίου και άλλων πιθανών σεναρίων που αποτελούν τροχοπέδη για την εξάπλωση του mobile health και θα εξαχθούν κατάλληλα συμπεράσματα για την μελλοντική χρήση της κινητής υγείας.