ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΤΡΩΤΟΤΗΤΑ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΑΓΩΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ - Seyedalhosseini Natanzi, Seyed Mohammad Mahdi (Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2017)
Στη σημερινή εποχή η επιτακτική ανάγκη εξόρυξης υδρογονανθράκων και μεταφοράς αυτών μεταξύ των χωρών έχει δημιουργήσει την απαίτηση για την κατασκευή και τη λειτουργία παγκοσμίως όχι μόνο χερσαίων, αλλά και υποθαλάσσιων αγωγών. Η παρούσα διπλωματική εργασία επικεντρώνεται στο Ιράν και αποσκοπεί: α) στην εξέταση των γεωκινδύνων που υπάρχουν στο Ιράν και σχετίζονται με την υψηλή σεισμικότητα της περιοχής, β) στην περιγραφή των κοιτασμάτων αερίου και πετρελαίου που υπάρχουν στο Ιράν, καθώς και τους αγωγούς μεταφοράς αυτών των υδρογονανθράκων, γ) στην εστίαση του προβλήματος της σεισμικής τρωτότητας των χερσαίων και υποθαλάσσιων αγωγών μεταφοράς υδρογονανθράκων και δ) στην εξέταση μέσω παραμετρικών αριθμητικών αναλύσεων του θέματος της επίδρασης των τοπικών συνθηκών (κυρίως τοπογραφίας) στην ισχυρή εδαφική δόνηση. Οι αναλύσεις πραγματοποιούνται χρησιμοποιώντας τον κώδικα PLAXIS 2D. Για τις αναλύσεις επιλέγεται η περιοχή Αδάμες κοντά στην Αθήνα επειδή παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια του σεισμού της Αθήνας το 1999. Με βάση τη θεωρία των πεπερασμένων στοιχείων, εκτελούνται προκαταρκτικές αναλύσεις για σκοπούς ελέγχου, στη συνέχεια οι αριθμητικές προσομοιώσεις της περιοχής Αδάμες πραγματοποιούνται χρησιμοποιώντας το PLAXIS 2D. Τέλος, πραγματοποιείται αριθμητική διερεύνηση της επίδρασης τυφλού ρήγματος στην επιφανειακή δόνηση