Μεγάλη διείσδυση Αιολικών και Φωτοβολταϊκών στο ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα με συνδυασμένη χρήση αντλησιοταμίευσης - Διανέλλου, Άννα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Ρευστών, 2017)
Σκοπός της διπλωματικής αυτής εργασίας είναι η εκτίμηση των μελλοντικών αναγκών αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα και ο υπολογισμός της ισχύος των αναστρέψιμων υδροηλεκτρικών που μπορούν να κατασκευαστούν, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες αποθήκευσης ενέργειας. Η διπλωματική αυτή εργασία, αναλύει εναλλακτικά σενάρια εγκατεστημένης ισχύος αιολικών και φωτοβολταϊκών συστημάτων για τα έτη αναφοράς 2017, 2030 και 2050. Τα αντλησιοταμιευτικά έργα μπορούν να διαχειριστούν επιτυχώς, την περίσσεια παραγόμενη ενέργεια των ανανεώσιμων πηγών. Το πλούσιο ανάγλυφο και οι υδραυλικές συνθήκες της χώρας, καθιστούν τα αντλησιοταμιευτικά έργα οικονομικά βιώσιμες επενδύσεις με αξιόλογο βαθμό απόδοσης. Κατά συνέπεια, η διπλωματική αυτή εργασία, πραγματεύεται την ανάπτυξη αναστρέψιμων υδροηλεκτρικών έργων για την κάλυψη των μελλοντικών αποθηκευτικών αναγκών της χώρας.