Προσομοίωση εκκένωσης χρηστών οδικής σήραγγας σε περίπτωση ατυχήματος με ύπαρξη πυρκαγιάς, χωρίς εμπλοκή οχημάτων που μεταφέρουν επικίνδυνα εμπορεύματα - Φίλιου, Γεωργία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας, 2017)
Στόχος της διπλωματικής εργασίας είναι να προσομοιωθεί η διαδικασία εκκένωσης των χρηστών οδικής σήραγγας σε περίπτωση ατυχήματος με πυρκαγιά χωρίς την εμπλοκή οχημάτων που μεταφέρουν επικίνδυνα φορτία. Για το σκοπό αυτό, καταστρώθηκε υπολογιστικό αρχείο (Evacuation.m), το οποίο συντάχθηκε στο περιβάλλον του προγράμματος Matlab. Το αρχείο εξάγει σαν αποτελέσματα, σε δισδιάστατο διάγραμμα, τις καμπύλες των πορειών εκκένωσης των εγκλωβισμένων στη σήραγγα χρηστών από το σημείο εγκλωβισμού τους έως την έξοδο κινδύνου. Επιπλέον, δείχνει εάν οι πορείες είναι επιτυχείς ή ανεπιτυχείς, ανάλογα με τις συνθήκες του ατυχήματος οι οποίες επηρεάζουν την εκκένωση των χρηστών. Κατά την σύνταξή του χρησιμοποιήθηκαν τα κριτήρια, οι μαθηματικές εκφράσεις και τα όρια που αφορούν τις παραμέτρους της εκκένωσης, όπως ορίζονται από την ελληνική Διοικητική Αρχή Σηράγγων. Τα αποτελέσματα του αρχείου ελέγχθηκαν αναλυτικά για την ορθότητά τους. Στη συνέχεια, εφαρμόζεται προσομοίωση ατυχήματος με πυρκαγιά σε σήραγγα μήκους 3000 μέτρων, μονού κλάδου, μονής κατεύθυνσης σε έτοιμο υπολογιστικό πρόγραμμα μονοδιάστατης ανάλυσης, CAMATT 2.20. Τα αποτελέσματά του εισάγονται στο αναφερθέν κατασκευασμένο αρχείο, Evacuation.m. Ο συνδυασμός των δυο εφαρμογών, χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της επικινδυνότητας κάποιων συγκεκριμένων παραγόντων ως προς τις συνέπειες που προκαλούν σε απώλειες ανθρωπίνων ζωών. Η ανάλυση γίνεται μέσω σεναριακής προσέγγισης, ξεκινώντας από την επιλογή του σεναρίου. Τα κριτήρια που τηρήθηκαν για την επιλογή, αναγράφονται στο τεύχος της Διοικητικής Αρχής Σηράγγων σχετικά με της οδηγίες για την ανάλυση κινδύνου σε ατύχημα σε οδική σήραγγα χωρίς την εμπλοκή επικίνδυνων φορτίων. Σαν συμπεράσματα από τη σύγκριση των διαφόρων δοκιμών της προσομοίωσης, προέκυψαν οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την αποτελεσματική εκκένωση των χρηστών.