Τεχνολογία συστημάτων ψύξης με προσρόφηση - Τάσσης, Βασίλειος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας, 2017)
Η παρακάτω αναλυτική έκθεση αφορά στα συστήματα ψύξης με προσρόφησης , στις τεχνολογίες που αναπτύσσονται γύρω από αυτά καθώς και στις εφαρμογές που βρίσκουν τα συγκεκριμένα συστήματα. Στο πρώτο κεφάλαιο αναλύεται την εισαγωγή στη τεχνολογία συστημάτων ψύξης με προσρόφηση καθώς και μελετάμε την ιστορική τους αναδρομή. Οι νέες αυτές τεχνολογίες αποτελούν κρίσιμο πεδίο για τους ερευνητές καθώς συνάδουν με τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις του ανθρώπινου πολιτισμού. Στο επόμενο κεφάλαιο συγκαταλέγονται τα εργαζόμενα μέσα που χρησιμοποιούνται στα συστήματα ψύξης με προσρόφηση και αναλύονται οι επιδράσεις που έχουν στην επίδοση των συστημάτων καθώς και στην εφαρμογή. Ορισμένα από αυτά είναι τα ζεύγη ενεργοποιημένος άνθρακας-μεθανόλη, ενεργοποιημένος άνθρακας –αμμωνία, σίλικα τζελ-νερό, ζεόλιθος-νερό και χλωριούχο ασβέστιο-αμμωνία. Στο τρίτο κεφάλαιο της παρακάτω έκθεσης περιγράφονται οι διάφοροι κύκλοι προσρόφησης. Αρχικά η ανάλυση ξεκινάει με την περιγραφή του βασικού κύκλου προσρόφησης. Στη συνέχεια περιγράφεται ο κύκλος ανάκτησης θερμότητας και ο κύκλος ανάκτησης θερμότητας και μάζας. Επίσης οι κύκλοι θερμικού κύματος και κύκλοι συναγωγής θερμικού κύματος παρουσιάζουν ενδιαφέρον στη λειτουργία τους. Τέλος το κεφάλαιο αναφέρεται σε κύκλους cascade όπου γίνεται χρήση δύο εργαζόμενων μέσων σε συνδυασμό καθώς και σε προηγμένους κύκλους που αφορούν σε περισσότερα στάδια και βαθμίδες. Στο προτελευταίο κεφάλαιο της παρούσας διπλωματικής εργασίας πραγματεύονται οι παράμετροι που επιδρούν στη μεταφορά μάζας και θερμότητας στη βαθμίδα προσρόφησης . Η μελέτη και η ρύθμιση των παραμέτρων αυτών καθιστά χρήσιμη διαδικασία με σκοπό της βελτίωση της μεταφοράς μάζας και θερμότητας εντός των βαθμίδων στα συστήματα ψύξης με προσρόφηση. Τελειώνοντας την έκθεση κάνουμε λόγο για τις εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας των συστημάτων προσρόφησης. Περιγράφουμε πολλά από τα ηλιακά συστήματα προσρόφησης, συστήματα που εκμεταλλεύονται την απορριπτόμενη θερμότητα καθώς και κάποιες πρακτικές εφαρμογές των σίλικα τζελ συστημάτων. Αναλύεται ο τρόπος που έχουν μελετηθεί και κατασκευαστεί τα συστήματα αυτά από τους αντίστοιχους ερευνητές.