Μελέτη και βελτιστοποιήση συστήματος τριπαραγωγής με χρήση ηλιακής ενέργειας - Τοροσιάν, Κεβόρκ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας, 2017)
Στόχος αυτής της εργασίας είναι η μελέτη και η παραμετρική βελτιστοποίηση ενός συστήματος τριπαραγωγής από ηλιακή ενέργεια. Η ηλιακή ενέργεια έχει τεράστιο δυναμικό για να καλύψει τις ανάγκες του ενεργειακού ζητήματος καθώς και αρκετές τεχνολογίες συλλογής της. Μια από αυτές μπορεί να συνδυαστεί με ενεργειακό κύκλο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με αποδοτικό τρόπο. Στο σύστημα τριπαραγωγής περιλαμβάνεται ένας οργανικός κύκλος Rankine και ένα σύστημα ψύξης με απορρόφηση. Επίσης οι ηλιακοί συλλέκτες είναι παραβολικοί. Σε αυτό το σύστημα μελετήθηκε η επίδραση τεσσάρων εργαζόμενων μέσων καθώς και η επίδρασή παραμέτρων του συστήματος. Ύστερα βελτιστοποιήθηκαν οι παράμετροι αυτοί με την μέθοδο βελτιστοποίησης Pareto. Κατόπιν εκτελέστηκε το σύστημα κατά την διάρκεια κάθε μέσης μέρας ανά μήνα. Τέλος υπολογίστηκαν τα οικονομικά για την βέλτιστη περίπτωση, ώστε να δειχθεί η οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος. Οι υπολογισμοί έγιναν στο υπολογιστικό πρόγραμμα (EES) και στο Excel. Τα αποτελέσματα που εξήχθησαν βοήθησαν στην ποσοτική εκτίμηση της συμπεριφοράς του συστήματος ανά εργαζόμενο μέσο και παράμετρο καθώς και στην μορφή της χρονικής απόκρισης. Τέλος οι δείκτες της οικονομικής ανάλυσης βοηθάνε στην σύγκριση τους με άλλα συστήματα. Ο εξεργειακός και ο ενεργειακός βαθμός απόδοσης βγήκαν 25.15% και 1.508% αντίστοιχα ενώ ο χρόνος αποπληρωμής 5.61 έτη.