Παρακολούθηση και αξιολόγηση της ποιότητας νερού στο υδατόρευμα της Ραφήνας (Ανατολική Αττική) - Τσέρμος, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Έργων Υποδομής και Αγροτικής Ανάπτυξης. Εργαστήριο Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, 2017)
Η διπλωματική εργασία έχει σα στόχο την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της ποιότητας νερού του υδατορεύματος της Ραφήνας, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής και ανήκει στην υδρολογική λεκάνη της Ραφήνας. Αρχικά έγινε αναγνώριση της περιοχής με στόχο τη συλλογή δειγμάτων από συγκεκριμένες θέσεις του ρέματος. Συνολικά συλλέχθηκαν δείγματα νερού από δεκατρείς θέσεις σε όλο το υδατόρευμα και ακόμα πραγματοποιήθηκαν απαραίτητες μετρήσεις, με σκοπό τον προσδιορισμό των φυσικοχημικών παραμέτρων και της παροχής του. Στη συνέχεια τα δείγματα που συλλέχθηκαν αποθηκεύτηκαν σε ειδικές θέσεις στο Εργαστήριο Εγγειοβελτιωτικών Έργων της Σ.Α.Τ.Μ. και προετοιμάστηκαν για τις εργαστηριακές αναλύσεις. Η πρώτη εργαστηριακή ανάλυση έγινε με τη μέθοδο της διήθησης με τη βοήθεια ηθμού, με στόχο την καταγραφή της συγκέντρωσης των ολικών αιωρούμενων στερεών για κάθε δείγμα. Οι επόμενοι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν είναι η φασματομετρική ανάλυση και η τιτλοδότηση για τον προσδιορισμό των ιχνοστοιχείων και της αλκαλικότητας αντίστοιχα. Μια άλλη μέθοδος που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο είναι η μέθοδος της ιοντικής χρωματογραφίας, τα αποτελέσματα της οποίας μας δείχνουν τις συγκεντρώσεις των κύριων ιόντων για κάθε δείγμα. Στη συνέχεια της έγινε κατηγοριοποίηση καταλληλότητας του υδατορεύματος για αρδευτική χρήση σύμφωνα με: (α) το σύστημα κατάταξης των νερών του εργαστηρίου αλατότητας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (U.S.S.L) και (β) το σύστημα ποιοτικής κατάταξης των νερών που δημιουργήθηκε από τους Ayers και Westcot (1985) στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του οργανισμού τροφίμων. Τέλος, έγινε σύγκριση των αποτελεσμάτων με προηγούμενες διπλωματικές εργασίες που είχαν πραγματοποιηθεί στο ίδιο υδατόρευμα τα προηγούμενα χρόνια.