Δημιουργία 5D εργαλείου αειφόρου διαχείρισης αστικής γης με την αξιοποίηση της τεχνολογίας ΒΙΜ - Ακριτίδου, Κλειώ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2017)
Στη σύγχρονη εποχή, η έντονη αστικοποίηση έχει θετικές και αρνητικές συνέπειες. Μέσα σε μια ελεύθερη οικονομία της αγοράς, το κράτος αναμένεται να εφαρμόσει βιώσιμες πολιτικές στέγασης, καθώς και να υιοθετήσει φιλικά προς το περιβάλλον μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Με βάση την απλούστευση όλων των περιπλοκών, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν βιώσιμα και συμβατά εργαλεία γης. Σκοπός του παρόντος εγγράφου είναι η δημιουργία ενός τέτοιου εργαλείου για την αειφόρο διαχείριση των αστικών ακινήτων. Το έργο αυτό επικεντρώνεται στη χρήση της τεχνολογίας BIM (Building Information Modeling) για τη διαχείριση και οπτικοποίηση των κτηματολογικών πληροφοριών, τη δημιουργία κοινωνικών κατοικιών και τη διερεύνηση των επιπτώσεων των σκιών που προσφέρονται από τα κτίρια στην περιοχή μελέτης μας σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας του κτιρίου , χρησιμοποιώντας τα εννοιολογικά μοντέλα που δημιουργήθηκαν στο περιβάλλον BIM. Η υλοποίηση της διαμορφωμένης πρότασης πραγματοποιείται στο λογισμικό Autodesk®Revit ™. Το αναπτυγμένο μοντέλο παρέχει την δυνατότητα πλήρους εποπτείας και διαφύλαξης των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας όλων των μονάδων του κτιρίου καθώς και της ενεργειακής κατανάλωσης του κτιρίου σε σχέση με τη γύρω περιοχή. Η έρευνα αυτή αποτελεί συνέχεια μιας μεταπτυχιακής εργασίας με τίτλο «Διερεύνηση της χρήσης της τεχνολογίας BIM στη διαχείριση των κτηματολογικών πληροφοριών» (Sianna K. 2016) και του εργαλείου 5D MuPLIS που αναπτύχθηκε από το Εργαστήριο Φωτογραμμετρίας του ΕΜΠ.