Κέντρο τροπικής και παραδοσιακής μουσικής εκπαίδευσης στο Χουδέτσι Κρήτης - Ντελέκου, Αθανασία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, 2017)
Το Χουδέτσι βρίσκεται 22 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου, ανήκει στο δήμο Αρχανών – Αστερουσίων και έχει πληθυσμό 863 κατοίκους. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό χωριό, που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια ως κέντρο πολιτισμού για την ενδοχώρα της Κρήτης και οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, το εμπόριο, τα τουριστικά καθώς και τα τεχνικά επαγγέλματα. Η γραφικότητα της Κρήτης καθώς και η αγάπη των κατοίκων για τη μουσική ίσως ήταν καθοριστικά για την εγκατάσταση του πολυταξιδεμένου μουσικού και δασκάλου Ross Daly στο χωριό αυτό. Ο σπουδαίος μουσικός με τη συμβολή του δήμου το 2002 δημιούργησε το Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος». Οι μουσικές δραστηριότητες καθώς και η θαυμαστή συλλογή του από παραδοσιακά όργανα φιλοξενούνται σε μία παραδοσιακό πέτρινο κτίριο με κήπο. Μία κατάσταση που αποδείχθηκε καταλυτική για την έμπνευση και την αρχή της σύνθεσης. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί και πραγματοποιείται στο χωριό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το φημισμένο “Houdetsi Festival”, μια τετραήμερη γιορτή μουσικής, χορού, γεύσης και τέχνης. Η εγκατάλειψη του κτιρίου του “Λαβυρίνθου” λόγω δαπανηρών τεχνικών προβλημάτων, η εποχική κατάσταση διδασκαλίας και η ανεπάρκεια χώρων διδασκαλίας με τον απαραίτητο σχεδιασμό για την κατάλληλη ακουστική αποτέλεσαν τις κατευθυντήριες γραμμές για την δόμηση του κτιριολογικού προγράμματος. Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία προσπάθησε να βελτιώσει την υπάρχουσα κατάσταση διευρύνοντας τις μουσικές δραστηριότητες με την δημιουργία αιθουσών ομαδικής και ατομικής διδασκαλίας, ένα οργανοποιείο, μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων – εσωτερική μουσική σκηνή και την τοποθέτηση της διοίκησης των σεμιναρίων στο υπάρχον κτίριο του «Λαβυρίνθου». Γίνεται η σύνθεση μίας κλασικής συγκρότησης κτιρίων γύρω από μία αυλή που έχει έναν αυτοτελή ρυθμό. Όσον αφορά στο εκπαιδευτικό κομμάτι το κτιριολογικό πρόγραμμα, τελειοποιείται με την δημιουργία του cafe όπου σύμφωνα με τον σχεδιασμό του συμβάλλει στην συγκρότηση της αυλής αλλά και στη μετάβαση από τον κήπο στην αυλή (υπάρχον–νέο). Όσον αφορά στο πολιτιστικό κομμάτι επαναχρησιμοποιείται ένα παλιό ελαιοτριβείο το οποίο τοποθετείται στον πυρήνα του χωριού, συνομιλώντας με το κτίριο του «Λαβυρίνθου» επάνω στην κύρια επαρχιακή οδό. Η νέα χρήση του κτιρίου οργανώνεται με την έκθεση των παραδοσιακών μουσικών οργάνων του Ross Daly καθώς και σε μικρότερο κομμάτι με δύο studio ηχογράφησης για την προώθηση των μουσικών συνθέσεων διδασκόμενων και διδασκόντων.