Βιωσιμότητα των διατηρητέων προσφυγικών πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας - Θεοφάνη, Χρυσούλα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών, 2017)
Αρχικά, παρατίθεται σε ένα κεφάλαιο ένα μέρος της θεωρίας των οικογειτονιών ως απόρροια των πρακτικών αειφορίας στην αρχιτεκτονική. Η εκβιομηχάνιση και η αστικοποίηση που προκάλεσε, έχουν αφήσει ισχυρή παρακαταθήκη στη σύγχρονη μητρόπολη. Πρακτικές διαχείρισης των αναγκών κατοίκησης έχουν διατυπωθεί ακόμη από τις αρχές του 18ου αιώνα από τον οικονομολόγο Johann Heinrich von Thünen. Η σύγχρονη μητρόπολη διαφέρει κυρίως στην πολυπλοκότητα και επομένως οι νέες θεωρίες είναι πιο σύνθετες. Η κύρια αστοχία της λειτουργίας των πόλεων έγκειται στον γραμμικό τους μεταβολισμό, που έχει προκαλέσει μια σειρά από περιβαλλοντικά προβλήματα όπως οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, η εξάντληση των φυσικών πόρων και η κλιματική αλλαγή. Στη συνέχεια, περιγράφεται η μεθοδολογία ανάλυσης κύκλου ζωής. Η ανάλυση κύκλου ζωής – ΑΚΖ (Life Cycle Analysis) ή LCA, όπως επικράτησε στη διεθνή βιβλιογραφία, είναι μια σχετικά νέα επιστημονική μέθοδος η οποία αναπτύχθηκε για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση οξυμένων, τα τελευταία χρόνια, περιβαλλοντικών προβλημάτων, παρουσιάζοντας μια ποικιλία παραλλαγών. Σκοπός της είναι να εκτιμήσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, οι οποίες συνδέονται με μια δεδομένη δραστηριότητα που εξετάζεται καθ΄ όλο τον κύκλο που διαγράφει από τη γέννηση έως το θάνατό της. Η περιοχή που επιλέγεται ως πεδίο, για εφαρμογή της πειραματικής διαδικασίας που θα ακολουθήσει, είναι εκείνη που περιλαμβάνει τις οκτώ προσφυγικές πολυκατοικίες στην περιοχή των Αμπελοκήπων και εφάπτεται της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Διακρίνονται δυνατότητες που έχουν υποτιμηθεί λόγω εγκατάλειψης και γκετοποίησης. Τα κτήρια παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, οι κοινωνικές δομές αποπνέουν δυναμική και η τοποθεσία τους ενθαρρύνει περισσότερο υπερτοπικού χαρακτήρα λειτουργίες. Τα αντιφατικά στοιχεία που συναντώνται αλλεπάλληλα στις επισκέψεις μας στο χώρο, τονίζονται με την αποκάλυψη της καλής κατάστασης που βρίσκεται το εσωτερικό των διαμερισμάτων. Καταλήγοντας στο βασικό σημείο της μελέτης που είναι το πείραμα όσο δυνατόν ακριβέστερης μέτρησης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, κατασκευάζεται ένα τρισδιάστατο μοντέλο της λειτουργικής μονάδας των πολυκατοικιών, όπως ορίζεται μέσα από τους στόχους της μελέτης, με σκοπό τη μέτρηση ποσότητας υλικών. Με επί τόπου παρατηρήσεις και επιμετρήσεις συλλέγονται δεδομένα που εμπλουτίζουν τον πίνακα απογραφής του κύκλου ζωής. Σειρά έχει το λογισμικό πρόγραμμα SimaPRO 7.1 που επιλέγεται για την ΑΚΖ, ώστε να εξάγει τα αποτελέσματα με μορφή διαγραμμάτων. Τα διαγράμματα παρουσιάζουν την περιβαλλοντική επιβάρυνση, του συνόλου ή μέρους της κατασκευής, σε κατηγορίες επιπτώσεων όπως το global warming (υπερθέρμανση του πλανήτη). Σε αυτό το σημείο είναι εύκολο να εξαχθούν ποικίλα συμπεράσματα για επιπτώσεις της χρήσης οικοδομικών υλικών που δεν είναι απλά χωρίς επιστημονικά εργαλεία. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί πως η μελέτη προσβλέπει σε χρήση από επόμενους μελετητές της περιοχής, και όχι μόνο, που θα θελήσουν να επέμβουν ώστε να αποκαταστήσουν τις πολυκατοικίες, με ευαισθησία και υπευθυνότητα προς το περιβάλλον.