Ηράκλειο Κρήτης. Αποτέλεσμα Πολεοδομικής Παρέμβασης ή Πολεοδομικής Απραξίας - Βουρλιώτης, Δημήτρης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2017)
Ηράκλειο Κρήτης, μιία σύγχρονη Ελληνική μεγαλούπολη γεμάτη αντιθέσεις. Αλληλουχία και ισορροπία πραγμάτων που προέρχονται από τους αιώνες που πέρασαν και δημιουργούν μία πολύπλοκη αλλά μοναδική εικόνα. Είναι τεράστιος ο πλούτος, η ποικιλία των ιχνών που άφησαν οι εναλλασσόμενοι πολιτισμοί των κατακτητών. Ίχνη άλλοτε ορατά που στέκονται αμήχανα, δίπλα στις σύγχρονες κατασκευές και άλλοτε κρυμμένα λες και ξεχάστηκαν. Δύσκολα όμως μπορεί να διακρίνει κανείς στην εικόνα αυτή σήμερα την μακραίωνη ιστορία της. Η σύγχρονη ανάπτυξη έχει ανταγωνιστεί και έχει έρθει σε ρήξη με αυτή και οι εκάστοτε πολεοδομικοί σχεδιασμοί λειτούργησαν περισσότερο αποσπασματικά και απρογραμμάτιστα παρά μακρόπνοα και καθολικά απέναντι στα καίρια ζητήματα της πόλης, στην ανάδειξη της πολιτισμικής της ταυτότητας και της σηματοδότησης του μέλλοντός της.