Η συμβολή των Σχεδίων Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ) στην αναπτυξιακή δυναμική των πόλεων. Οι περιπτώσεις της Αθήνας και του Πειραιά. - Παπαγεωργίου, Ελισάβετ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2017)
Οι πόλεις, ιδιαίτερα τα μητροπολιτικά κέντρα, εξαιτίας των έντονων κοινωνικών, οικονομικών και χωρικών μετασχηματισμών που βιώνουν, λόγω της συγκυρίας της κρίσης, χρειάζονται μία ολοκληρωμένη προσέγγιση, που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα και θα εξασφαλίζει τις απαραίτητες συνέργειες και συντονισμό μεταξύ των φορέων που δραστηριοποιούνται σε αυτές. Τα Σχέδια Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων (ΣΟΑΠ) που προβλέπονται στο άρθρο 12 του Ν.2742/1999 (ΦΕΚ 207 Α) για το «Χωροταξικό σχεδιασμό και αειφόρο ανάπτυξη», λόγω του ολοκληρωμένου, πολυθεματικού και πολυτομεακού τους χαρακτήρα τους, συνιστούν το διαθέσιμο πολεοδομικό εργαλείο του χωρικού σχεδιασμού της χώρας μας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υποβάθμισης που χαρακτηρίζει τις σύγχρονες πόλεις. Στην Ευρώπη, ήδη από το 1990, συγκροτούνται σύγχρονες χωροταξικές κατευθύνσεις και δράσεις που αποσκοπούν στη στήριξη ολοκληρωμένων παρεμβάσεων αστικής ανάπτυξης πόλεων που βρίσκονται σε κρίση, συμβάλλοντας παράλληλα και στην υλοποίηση της στρατηγικής Ευρώπη 2020 για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, η εργασία θα διερευνήσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Σχεδίων Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων για το κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά, σε σχέση με τις προτεραιότητες της στρατηγικής για αειφόρο, χωρική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη και τις κατευθύνσεις του Εθνικού και Περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού και του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου για την Αθήνα - Αττική.