Συμβολή στην Υψηλή Διείσδυση ΑΠΕ σε Νησιωτικά προς Διασύνδεση Ηλεκτρικά Δίκτυα, Διερευνώντας την Ανάπτυξη Μονάδων Αντλησιοταμίευσης - Καψάλη, Μαρίνα Σοφία (Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2017)
Η ηλεκτροδότηση στα Μη-Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ) χαρακτηρίζεται από υψηλό κόστος παραγόμενης ενέργειας, λόγω της κατανάλωσης πετρελαίου, ενώ σε αρκετές νησιωτικές περιοχές παρατηρούνται έντονα προβλήματα ανεπάρκειας ισχύος κατά τις περιόδους όπου η ζήτηση φορτίου είναι αυξημένη. Την ίδια στιγμή, παρά το πλούσιο δυναμικό των νησιών, η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και, πιο συγκεκριμένα, της αιολικής ενέργειας, συναντά εμπόδια, λόγω των επιβαλλόμενων τεχνικών περιορισμών για την εξασφάλιση της σταθερότητας των τοπικών ηλεκτρικών δικτύων, με αποτέλεσμα σημαντικές ποσότητες αιολικής παραγωγής να απορρίπτονται.