Η Αναβίωση του Παραγωγικού Προαστίου της Κέρκυρας | Κέντρο Τοπικής Παραγωγής και Εγκαταστάσεις Τυποποίησης Ελαιολάδου - Αγάθος, Ευγένιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, 2017)
Η Κέρκυρα, το κατάφυτο μεγάλο νησί των Επτανήσων του Ιονίου, αποτελούσε ανέκαθεν προορισμό επίσκεψης και παραμονής ταξιδιωτών, Ευρωπαίων αναζητητών της φυσικής και μυθολογικής ομορφιάς της. Ιδιαιτερότητα του φυσικού κάλλους της αποτελούν τα απέραντα υπεραιωνόβια δάση των ελαιώνων της, με πανύψηλα δέντρα, που το πυκνό τους φύλλωμα είναι σχεδόν αδιαπέραστο από το φως του ήλιου. Με ομηρικές αναφορές σε αυτούς, διατηρήθηκαν από την αρχαιότητα μέχρι την περίοδο της Ενετοκρατίας, οπότε και ορίστηκε η εντατική τους καλλιέργεια, αποτελώντας έκτοτε τον κύριο πλούτο του τόπου. Προς το τέλος του περασμένου αιώνα, με την αλλαγή του πολιτισμικού μοντέλου, η παραγωγική δομή υποβιβάσθηκε και έπεσε στον μαζικό τουρισμό, ο οποίος αναπτύχθηκε εις βάρος όλων των υπολοίπων δομών. Ο κύκλος της αγροτικής παραγωγής εγκαταλείφθηκε και οι ελαιώνες αφέθηκαν στους απλούς φυσικούς τους ρυθμούς. Παρ’ όλ’ αυτά, ο τόπος εξακολουθεί να παράγει το πολίτιμο προϊόν του, το οποίο σήμερα ούτε ιδιωτική, ούτε κρατική πρωτοβουλία αξιοποιεί ή τυποποιεί, με αποτέλεσμα η παραγωγή να υποβαθμίζεται εξευτελιστικά ως προς την οικονομική της αξία. Η οικονομική κρίση, των τελευταίων ετών, είναι η αφορμή για να επιστρέψει ο τόπος σε βασικά στοιχεία πρωτογενούς παραγωγής, μη εξαρτόμενα από τον τριτογενή τομέα. Η εργασία αυτή προτείνει τη δημιουργία ενός δικτύου πραγωγικής συγκρότησης των ελαιώνων, ώστε να εξυπηρετούνται λειτουργικά όλα τα στάδια της καλλιέργειας, συγκομιδής και ελεγμένης διατήρησης του τελικού προϊόντος. Εστιάζει στη διαδικασία έρευνας, επιστημονικής ενημέρωσης και εξειδίκευσης των παραγωγών, τυποποίησης, παραγωγής παραγώγων, προβολής, εμπορίου και αγοράς του προϊόντος, με τη δημιουργία Κέντρου Τοπικής Παραγωγής και Εγκαταστάσεων Τυποποίησης Ελαιολάδου. Οι λειτουργίες προτείνεται να στεγαστούν στο παλιό βιομηχανικό κτήριο της “AEBEK”* στην πόλη της Κέρκυρας, στην παρηκμασμένη περιοχή Μαντουκίου, αρχικού παραγωγικού προαστίου της πόλης και ολόκληρου του νησιού, με ακμή στις αρχές του 20ου αι. Για την εξυπηρέτηση της εξαγωγής του τελικού προϊόντος από το νησί, επιλέγεται να χωροθετηθεί το κέντρο σε επαφή με τις εμπορικές λιμενικές εγκαταστάσεις της πόλης. Ταυτόχρονα προτείνονται και υλοποιήσιμες διευθετήσεις του κυκλοφοριακού συστήματος (κατ’ αναλογία με το ισχύον Γ.Π.Σ.), με στόχο την αποσυμφόρηση των φυσικών κυκλοφοριακών ροών προς και από το λιμάνι, καθώς επίσης επανασχεδιάζονται και οι άμεσα συσχετισμένοι κοινόχρηστοι υπαίθριοι χώροι, που διαμορφώνουν όψη-μέτωπο της πόλης προς την θάλασσα, στην υπό μελέτη περιοχή.