Συσχέτιση κρίσιμων χαρακτηριστικών ποιότητας φαρμακευτικού δισκίου με περιεκτικότητηα σε βάσικα έκδοχα και κοκκομετρία δραστικής ουσίας - Μανώλας, Αλέξιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών (IV), 2017)
Το αντικείμενο στο οποίο εστιάζει η συγκεκριμένη εργασία αφορά στη μελέτη της παραγωγικής διεργασίας φαρμακευτικών προϊόντων υπό τη στερεά μορφή του δισκίου. Ένα φαρμακευτικό δισκίο αποτελείται από μία δραστική ουσία, η οποία φέρει το θεραπευτικό έργο, και συμπληρωματικές ουσίες τα έκδοχα, τα οποία συνεισφέρουν κυρίως σε ζητήματα παραγωγής. Στην παρούσα εργασία αναφέρονται κύρια ζητήματα ποιότητας όπου σχετίζονται με τις εν λόγω παραγωγικές δραστηριότητες. Οι στόχοι που τέθηκαν αποτελούσαν την πλήρη συσχέτιση των Κρίσιμων χαρακτηριστικών ποιότητας ενός μη επικαλυπτόμενου δισκίου με τα Κρίσιμα χαρακτηριστικά των πρώτων υλών. Συγκεκριμένα εξάγονται παραγωγικά μοντέλα παλινδρόμησης των ποιοτικών χαρακτηριστικών του δισκίου όπως, του βάρους, της σκληρότητας, της ευθρυπτότητας και του ρυθμού διάλυσης του φαρμάκου με τις περιεκτικότητες των κύριων εκδόχων του δισκίου καθώς επίσης εξετάζεται η επίδραση στα χαρακτηριστικά αυτά από την μεταβολή της κοκκομετρίας της δραστικής ουσίας του δισκίου. Τέλος συνοψίζονται με βάση βιβλιογραφικών διεθνών πηγών τα σημαντικότερα σημεία των αποτελεσμάτων και το σύνολο το συμπερασμάτων που προέκυψαν.