Μελέτη εξάρτησης της συχνότητας ανίχνευσης ατμοσφαιρικών μιονίων απο το θαλάσσιο βάθος με τον ανιχνευτή ARCA του υποβρύχιου τηλεσκόπιου νετρίνων KM3NeT - Σταυρόπουλος, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2017)
Η εργασία αυτή πραγματεύεται την ανάλυση δεδομένων που έχουν ληφθεί από τον ανιχνευτή ARCA του KM3NeT. Ο ανιχνευτής αυτός, στην πλήρη μορφή του θα αποτελέσει ένα τηλεσκόπιο για την ανίχνευση νετρίνων υψηλών ενεργειών. Αρχικά γίνεται μια αναφορά στο νετρίνο, και δικαιολογείται γιατί αυτό το στοιχειώδες σωματίδιο είναι κατάλληλο για να χρησιμοποιηθεί στην αστρονομία. Κατόπιν, αναφερόμαστε σε ανιχνευτές νετρίνων, και πιο συγκεκριμένα στους ανιχνευτές τύπου Cherenkov, και στις συνήθεις μορφές υποβάθρου που ανιχνεύουν. Ακόμη, γίνεται αναφορά στη δομή του υποβρύχιου τελεσκοπίου νετρίνων KM3NeT, όπως και στα δεδομένα που αυτό λαμβάνει. Στο κομμάτι της ανάλυσης, γίνεται προσπάθεια να μελετηθεί το πόσο συχνά ανιχνεύονται ατμοσφαιρικά μιόνια σε σχέση με το θαλάσσιο βάθος. Για αυτό το λόγο αρχικά ελέγχεται η ομαλή λειτουργία του ανιχνευτή. Αμέσως μετά, διασαφηνίζεται πότε έχουμε ανίχνευση ατμοσφαιρικών μιονίων, χωρίς να γίνεται στην παρούσα φάση ανακατασκευή της τροχιάς αλλα χρησιμοποιώντας μόνο την πληροφορία κάθε οπτικού στοιχείου. Στη συνέχεια, εξετάζεται η χρονική παραδοχή που κάνουμε για τις συμπτώσεις που τα σηματοδοτούν. Τέλος, αφού γίνει μια μελέτη των συχνοτήτων ανίχνευσης συμπτώσεων ως συνάρτηση του χρόνου λήψης των δεδομένων, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα για τις συχνότητες ανίχνευσης ατμοσφαιρικών μιονίων σε σχέση με το θαλάσσιο βάθος.