Διαχείριση Επιχειρησιακών Διαδικασιών με Χρήση των Μεθόδων ADONIS – Εφαρμογή σε Επιχείρηση του Κλάδου Ενέργειας - Παπαδάκης-Βλαχοπαπαδόπουλος, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας, 2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία με τίτλο «Διαχείριση Επιχειρησιακών Διαδικασιών με Χρήση των Μεθόδων ADONIS – Εφαρμογή σε Επιχείρηση του Κλάδου Ενέργειας» εκπονήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «Οργάνωση Παραγωγής και Διοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ», που διδάσκεται από τον τομέα Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η διπλωματική εργασία έχει ως σκοπό τη μοντελοποίηση των επιχειρησιακών διαδικασιών Εταιρείας, που δραστηριοποιείται στον κλάδο της ενέργειας, και συγκεκριμένα των διαδικασιών προμήθειας αερίου, που πραγματοποιεί. Προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός πιο αποτελεσματικά, επιδιώχθηκε μια καλύτερη εξοικείωση σε ό,τι αφορά τη μοντελοποίηση διαδικασιών και τη Διαχείριση των Επιχειρησιακών Διαδικασιών (Business Process Management), ενώ αναζητηθήκαν τα κυριότερα ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα Διαχείρισης Επιχειρησιακών Διαδικασιών της αγοράς. Από τα πληροφοριακά συστήματα Διαχείρισης Επιχειρησιακών Διαδικασιών επιλέχθηκε να μελετηθεί αναλυτικότερα το λογισμικό ADONIS και τα επτά μοντέλα που διαθέτει. Σε αυτήν την απόφαση συνέβαλαν τα πλεονεκτήματα του λογισμικού ADONIS, καθώς και το γεγονός ότι ο Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου διαθέτει άδειες χρηστών για την αξιοποίησή του. Για την ευκολότερη μελλοντική χρήση αποτυπώθηκε αναλυτικά σε μορφή εγχειρίδιου η εγκατάσταση του προγράμματος. Το εγχειρίδιο αυτό περιλαμβάνει και τη δημιουργία ομάδας έργου καθώς και τον τρόπο εκχώρησης των αντίστοιχων δικαιωμάτων, μέσω του ADONIS Administration Toolkit, διαδικασία που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάλληλη μοντελοποίηση που αποτελεί και τον σκοπό της διπλωματικής. Η μοντελοποίηση του χάρτη διαδικασιών, του οργανογράμματος, των πληροφοριακών συστημάτων, των εγγράφων και των δώδεκα διαδικασιών προμήθειας αερίου της εταιρείας ενέργειας αναλύθηκαν σε επόμενο στάδιο, παράλληλα με τις βασικές οπτικές που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διαδικασία μοντελοποίησης. Σε αυτά τα μοντέλα, πραγματοποιήθηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα με την υλοποίηση βασικών ερωτημάτων. Συνολικά η μοντελοποίηση που πραγματοποιήθηκε μπορεί να συμβάλλει στον επανασχεδιασμό των επιχειρησιακών διαδικασιών και εν τέλει στην αναδιοργάνωση της ίδιας της εταιρείας. Υπό αυτό το πρίσμα και σε συνδυασμό με δυνατότητες δημιουργίας και εξαγωγής αναφορών, που παρέχει το ADONIS, καθίσταται δυνατή η αποτελεσματικότερη λειτουργία της επιχείρησης, μιας και πλέον έχει στην διάθεση της χρήσιμα δεδομένα για τις επιχειρησιακές της διαδικασίες.