Διαδικασία αλλαγής καυσίμου σε 2-Χ ναυτικό κινητήρα κατά την είσοδο σε περιοχές περιορισμένων εκπομπών ρύπων - Δήμου, Αικατερίνη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας, 2017)
Τα οξείδια του θείου (SOx) αποτελούν ρυπογόνες για το περιβάλλον ουσίες, με τη δημιουργία τους στο πεδίο της ναυτιλίας να οφείλεται στις υψηλές περιεκτικότητες σε θείο των ναυτιλιακών καυσίμων. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, είναι συνεχής η προσπάθεια των αρμόδιων αρχών για μείωση των επιπτώσεων στην ατμόσφαιρα από τα οξείδια του θείου, μέσω της υιοθέτησης μέτρων όπως η δημιουργία περιοχών ελέγχου των εκπομπών θείου. Σκοπός της παρούσας εργασίας, είναι να αναλύσει τη διαδικασία αλλαγής καυσίμου από HFO (Heavy Fuel Oil - Βαρύ πετρέλαιο) σε MGO (Marine Gas Oil - Ελαφρύ πετρέλαιο), μελετώντας ταυτόχρονα δυναμοδεικτικά διαγράμματα διαθέσιμα από 2-Χ ναυτικό κινητήρα κατά την λειτουργία του με HFO εκτός περιοχής περιορισμένων εκπομπών ρύπων καθώς και με MGO κατά τον πλου σε περιοχή περιορισμένων εκπομπών ρύπων. Από την ανάλυση της εργασίας, καταδείχτηκε ότι η αλλαγή του καυσίμου από HFO σε MGO στις συνθήκες που έλαβαν χώρα οι μετρήσεις, δεν επέφερε καμία αξιοσημείωτη επίπτωση στις συνθήκες λειτουργίας της ναυτικής μηχανής.