Αλγοριθμικός υπολογισμός της επίδρασης των μη γραμμικών φαινομένων στα σύμφωνα οπτικά συστήματα - Καντά, Κωνσταντίνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2017)
Η συνεχής αύξηση της τηλεπικοινωνιακής κίνησης θέτει ως ζητούμενο την αποδοτικότερη χρήση του εύρους ζώνης των οπτικών δικτύων. Η χρήση σύμφωνων οπτικών συστημάτων επέτρεψε την επίτευξη μεγάλων τιμών χωρητικότητας και φασματικής απόδοσης, δίνοντας εν μέρη λύση στο πρόβλημα ης συνεχούς αύξησης της ζήτησης των χρηστών. Η επίδοση των συστημάτων αυτών όμως περιορίζεται σημαντικά από μια σειρά φαινομένων που λαμβάνουν χώρα κατά τη μετάδοση. Τα μη γραμμικά φαινόμενα Kerr, είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες υποβάθμισης της επίδοσης των οπτικών συστημάτων. Η χρήση τεχνικών ψηφιακής επεξεργασίας σήματος έχει δώσει λύση στην αντιστάθμιση των περισσότερων μηχανισμών υποβάθμισης της ποιότητας του σήματος στο δέκτη. Η αλγοριθμική αντιμετώπιση, όμως, της επίδρασης των μη γραμμικών φαινομένων είναι ακόμα . Συνεπώς, η ύπαρξη των μη γραμμικοτήτων δεν επιτρέπει τη χρήση στο έπακρο των δυνατοτήτων των σύμφωνων οπτικών συστημάτων. Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι ο αλγοριθμικός υπολογισμός της φασματικής πυκνότητας ισχύος των μη γραμμικών φαινομένων που παρουσιάζονται σε μια ζεύξη στην οποία μεταδίδονται κανάλια με τη χρήση της τεχνικής πολυπλεξίας μήκους κύματος (WDM). Ο υπολογισμός αυτός των μη γραμμικών παρεμβολών χρησιμοποιείται κατόπιν στη μελέτη της επίδρασης των μη γραμμικών φαινομένων στην επίδοση των σύμφωνων οπτικών συστημάτων.