Ανάπτυξη Εφαρμογής Αναφορών για το EDMS, το Σύστημα Διαχείρισης Μηχανικών και Εξοπλιστικών Δεδομένων του CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών) - Κοτσολάκος, Νικήτας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής, 2017)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η ανάλυση και δημιουργία μίας εφαρμογής αναφορών για το EDMS, το Σύστημα Διαχείρισης Μηχανικών και Εξοπλιστικών Δεδομένων του CERN (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών). Στο πλαίσιο της εργασίας αναλύθηκε η αναγκαιότητα ενός τέτοιου συστήματος αναφορών και μελετήθηκαν πιθανές λύσεις. Αποφασίστηκε η ανάπτυξη μίας Εφαρμογής Μίας Σελίδας (Single Page App) με χρήση Typescript και Angular για τη δημιουργία της διεπαφής χρήστη, Java και PL/SQL για τον εξυπηρετητή και την αλληλεπίδραση με τη σχεσιακή βάση δεδομένων, και χρήση REST διαδικτυακών υπηρεσιών για την επικοινωνία της διεπαφής με τον εξυπηρετητή, όπου τα δεδομένα μεταφέρονται στη μορφή του προτύπου JSON. Μέσα από την εφαρμογή ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει, δει, τροποποιήσει, αποθηκεύσει και διαγράψει αναφορές σχετικές με τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στο EDMS και στα οποία έχει πρόσβαση. Οι αναφορές περιλαμβάνουν πίνακες με τα δεδομένα, τα οποία μπορούν να φιλτραριστούν, καθώς και διαγράμματα σχετικά με αυτά τα δεδομένα. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ποια διαγράμματα θέλει να εμφανίζονται, καθώς και ποιες στήλες στους πίνακες δεδομένων. Κατά την δημιουργία ή τροποποίηση των παραμέτρων μιας αναφοράς, ο χρήστης επιλέγει τις λογικές συνθήκες που πρέπει να ισχύουν στα διάφορα πεδία των δεδομένων, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να προσαρμόσει την αναφορά όπως ακριβώς θέλει. Ταυτόχρονα, για διευκόλυνση του οι πιθανές τιμές των πεδίων προέρχονται με ασύγχρονες κλήσεις από τον εξυπηρετητή, και παρουσιάζονται σε μορφή εύκολη για επιλογή (για παράδειγμα ημερολόγιο για τις ημερομηνίες ή αναπτυσσόμενο μενού στο οποίο μπορεί να γίνει αναζήτηση για πεδία με μία λίστα πιθανών τιμών). Τέλος, ο χρήστης μπορεί να αποθηκεύσει τις παραμέτρους μίας ή περισσότερων αναφορών, ώστε την επόμενη φορά που θα συνδεθεί να είναι άμεσα διαθέσιμες.