Καταγραφή, ανάλυση και βέλτιστος καθορισμός στρατηγικών κλιματικής πολιτικής με χρήση των τεχνικών ανάλυσης χαρτοφυλακίου και των ασαφών γνωστικών χαρτών. - Μαθιουδάκης, Μάριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2017)
Στην εποχή µας, οι κλιµατικές πολιτικές βρίσκονται στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής αλλά είναι και συνυφασμένες µε όλες τις διαστάσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας, καθώς όλο και περισσότερα κράτη συµφωνούν σε µέτρα τα οποία πρέπει να εφαρµοστούν για την προστασία του περιβάλλοντος και τον περιορισμό της κλιµατικής αλλαγής. Στα πλαίσια της συγκεκριμένης εργασίας εμπεριέχονται τα στάδια της καταγραφής, της ανάλυσης και του βέλτιστου καθορισμού των στρατηγικών της κλιματικής πολιτικής που σκοπό έχουν τη σταδιακή μετάβαση της Ελλάδας σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Αρχικά, πραγματοποιείται η επιλογή των μέτρων που επιθυμούμε να συμπεριλάβουμε στην κλιματική πολιτική της χώρας. Εν συνεχεία, υλοποιείται μία ανάλυση χαρτοφυλακίου, βασισμένη στις τεχνικές AUGMECON-2 και ITA, με στόχο την μεγιστοποίηση της εξοικονόμησης ενέργειας παράλληλα με την μεγιστοποίηση των θέσεων εργασίας των μέτρων που επιλέχθηκαν. Ακολουθεί μία δεύτερη ανάλυση χαρτοφυλακίου, με χρήση του ίδιου μεθοδολογικού πλαισίου, αλλά με στόχο την μεγιστοποίηση της εξοικονόμησης ενέργειας παράλληλα με την ελαχιστοποίηση του κινδύνου των μέτρων που επιλέχθηκαν. Στο τελευταίο στάδιο της ανάλυσης, πραγματοποιείται περαιτέρω ανάλυση των χαρτοφυλακίων που προέκυψαν, υπό το πρίσμα των εμπειρογνωμόνων με την τεχνική των ασαφών γνωστικών χαρτών, προκειμένου να καταλήξουμε στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων με προεκτάσεις για τον σχεδιασμό της κλιματικής πολιτικής.