Προσαρμογή του Ομιλητή για Αναγνώριση Συναισθήματος από Φωνή - Χατζηαγάπη, Ευαγγελία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2017)
Η ένταξη της έννοιας του συναισθήματος στην αλληλεπίδραση ανθρώπου-μηχανής γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε, το συναίσθημα αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της ανθρώπινης επικοινωνίας, καθορίζοντας σε σημαντικό βαθμό την αντίληψη της μεταδιδόμενης πληροφορίας από την άλλη πλευρά. Η παρατήρηση αυτή οδηγεί στην ανάγκη έρευνας των ιδιαίτερων ιδιοτήτων του ανθρώπου, που σχετίζονται με τη ψυχολογία του και τις νοητικές του διεργασίες. Σκοπός είναι η ανάπτυξη συστημάτων, ικανών να αντιληφθούν και πιθανώς να προσομοιώσουν ανθρώπινες συναισθηματικές αντιδράσεις.