Ανίχνευση μη τεχνικών απωλειών με συστήματα μηχανικής μάθησης - Μητσέλος, Αθανάσιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος, 2017)
Οι εταιρίες παροχής ηλεκτρισμού αντιμετωπίζουν το ολοένα και αυξανόμενο πρόβλημα των μη τεχνικών απωλειών στις καταναλώσεις των πελατών τους. Το γεγονός αυτό πλήττει σημαντικά τις εταιρίες, μειώνοντας το εισόδημά τους και θέτει σε κίνδυνο τους ανειδίκευτους καταναλωτές που επεμβαίνουν στις υποδομές του παρόχου. Η προσέγγιση αυτού του προβλήματος έγινε με προσομοίωση ρευματοκλοπών σε ετήσιες χρονοσειρές καταναλωτών και δοκιμάστηκαν πληθώρα αλγορίθμων επιβλεπόμενης, μη επιβλεπόμενης και ημι-επιβλεπόμενης μηχανικής μάθησης για την ανίχνευση των καταναλωτών με μη τεχνικές απώλειες. Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν τις δυνατότητες των συστημάτων μη επιβλεπόμενης και ημι-επιβλεπόμενης μάθησης σε σχέση με τη δεδομένη επιτυχία των αλγορίθμων επιβλεπόμενης μάθησης. Τα συστήματα που δημιουργήθηκαν έχουν ικανοποιητική απόδοση που δεν αποκλίνει σημαντικά από τους αλγορίθμους αναφοράς της επιβλεπόμενης μάθησης. Καθίσταται λοιπόν σαφές πως η ανίχνευση μη τεχνικών απωλειών είναι εφικτή με συστήματα μηχανικής μάθησης.