Μεταλλείων Περιπλάνηση | Ανοικτό μουσείο Σερίφου - Εμμανουηλίδη, Νεφέλη (Εθνικο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, 2017)
Μεταλλείων Περιπλάνηση | Ανοικτό μουσείο Σερίφου: Η ανάγκη διατήρησης των χώρων βιομηχανικής κληρονομιάς τόσο σε ηθικό-κοινωνικό όσο και σε πολιτιστικό-αναπτυξιακό φάσμα, εντείνει τον προβληματισμό σχετικά με τον ορθό τρόπο διαχείρισης των πρώην βιομηχανικών περιοχών. Ο προβληματισμός αναζητά ισορροπία ανάμεσα στην επούλωση των πληγών της βιομηχανικής δραστηριότητας και στη διατήρηση του ίχνους αυτών για λόγους ιστορικής μνήμης. Σκοπός της διπλωματικής είναι η αναβίωση και η ανάδειξη του μεταλλευτικού τοπίου της Σερίφου, ως μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς, με τη δημιουργία ενός ανοικτού μουσείου, χρησιμοποιώντας μια κυκλική διαδρομή, ως ενοποιητικό στοιχείο των θραυσμάτων των μεταλλείων. Η μελέτη, η αποτύπωση και ο επαναπροσδιορισμός των στοιχείων που χαρακτηρίζουν το τοπίο γεννούν το αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο που καλείται να ανασυνθέσει το μεταλλευτικό σκηνικό μέσα από τις προτεινόμενες χρήσεις. Η Σέριφος, νησί που μαρτυρά το δυναμισμό της βιομηχανικής ιστορίας, θέτει την αρχή για την εκκίνηση ενός δικτύου, που έχει ως σκοπό την ανάδειξη των ορυχείων του Aιγαίου ως μνημεία, κυρίως με τη μορφή τοπίων σημαδεμένων από την έντονη βιομηχανική δραστηριότητα.