Κρίση και Κατοικία - Τριχιάς, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία επιδιώκει να σκιαγραφήσει διεθνείς τάσεις γύρω από το σύγχρονο ζήτημα της κατοικίας. Συνδέει την σημερινή όξυνση του ζητήματος της κατοικίας με τις αναδιαρθρώσεις που σφράγισαν την εξέλιξη του σύγχρονου καπιταλιστικού κόσμου τις τελευταίες δεκαετίες. Αναδεικνύει την εμπειρία από την κρίση στην αγορά των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων στην Αμερική, και περιγράφει ιδιαίτερες πλευρές του ελληνικού μοντέλου πρόσβασης στην κατοικία μέσα από την ιστορική προσέγγιση των διαδικασιών πρόσβασης στην κατοικία στην Ελλάδα (αυθαίρετη δόμηση, αντιπαροχή, στεγαστικός δανεισμός). Παράλληλα, επιχειρείται η αποτύπωση της σημερινής κατάστασης στην Ελλάδα, οι τάσεις που διαμορφώνονται σε σχέση με την προωθούμενη διαχείρηση των κοκκινων δανείων και των πλειστηριασμών, αλλά και κάποιες πρώτες τροχιοδεικτικές βολές σε σχέση με την επανιεράρχηση του ζητήματος της κατοικίας και την αναγκαία ανασυγκρότηση των κινημάτων πόλης.