Καταγραφή αιωρούμενων σωματιδίων από καύση βιομάζας, στο Λεκανοπέδιο Αθηνών, με τη χρήση συστήματος Raman-lidar πολλαπλών μηκών κύματος - Μυλωνάκη, Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Φυσικής, 2017)
Το αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη των οπτικών ιδιοτήτων των αιωρούμενων σωματιδίων, τα οποία προέρχονται από καύση βιομάζας, με χρήση της μεθόδου τηλεπισκόπησης της ατμόσφαιρας Raman lidar. Συγκεκριμένα, για τη λήψη των μετρήσεων lidar χρησιμοποιείται το σύστημα Raman-lidar του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, EOLE. Το αυτοματοποιημένο εργαλείο Single Calculus Chain (SCC) επιτρέπει την ανάκτηση των οπτικών ιδιοτήτων (συντελεστής οπισθοσκέδασης και εξασθένησης, λόγος lidar, συντελεστής Ångstro ̈m) των αιωρούμενων σωματιδίων. Οι οπτικές ιδιότητες αυτές ανακτώνται από ένα σύνολο μετρήσεων lidar που αφορούν επεισόδια καύσης βιομάζας από το 2014 έως και το 2016, όπως καταγράφηκαν από το σύστημα EOLE και συγκρίνονται με τις αντίστοιχες ιδιότητες, οι οποίες προέρχονται από τη διεθνή βιβλιογραφία. Η εργασία αποτελείται από τέσσερα Κεφάλαια. Στο Κεφάλαιο 1 εισάγεται η έννοια των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Στη συνέχεια, στο Κεφάλαιο 2 παρουσιάζονται, αναλυτικά, οι μηχανισμοί αλληλεπίδρασης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με τα συστατικά της ατμόσφαιρας. Η τεχνική της τηλεπισκόπησης Raman-lidar για τη μελέτη των αιωρούμενων σωματιδίων περιγράφεται στο Κεφάλαιο 3. Στο ίδιο κεφάλαιο παρουσιάζεται το σύστημα Raman-lidar του Ε.Μ.Π., καθώς και οι οπτικές ιδιότητες των αιωρούμενων σωματιδίων, οι οποίες μπορούν να υπολογιστούν από τις μετρήσεις lidar. Στο Κεφάλαιο 4 παρουσιάζεται η στατιστική ανάλυση των οπτικών ιδιοτήτων των αιωρούμενων σωματιδίων από καύση βιομάζας για την περίοδο 2014-2016. Τέλος, στο Κεφάλαιο 5 παρουσιάζουμε τα συμπεράσματα και τις προοπτικές που προκύπτουν από τη μελέτη αυτή.