Μελέτη προσεγγίσεων ανάλυσης και αξιολόγησης ρίσκου και αβεβαιότητας στις κλιματικές πολιτικές - Γιαννέλος, Σπυρίδων (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2017)
Στόχος αυτής της βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι να διερευνήσει διεξοδικά ποιοι κίνδυνοι και ποιες αβεβαιότητες σχετίζονται με τις διάφορες επιλογές κλιματικής πολιτικής, τις ποιοτικές και ποσοτικές προσεγγίσεις που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυσή τους, και πιθανές προτιμήσεις στην επιστημονική έρευνα. Για το σκοπό αυτό αναπτύξαμε ένα ευρύ εννοιολογικό πλαίσιο για τους εξωγενείς κίνδυνους, δηλαδή τους κίνδυνους εφαρμογής μίας επιλογής πολιτικής, και τους επακόλουθους κίνδυνους, τους κίνδυνους δηλαδή που προκαλούνται από μία εφαρμοσμένη πολιτική, στους τομείς των πολιτικών, ρυθμιστικών, κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών κινδύνων. Εξετάσαμε αβεβαιότητες που προκαλούνται από ανεπαρκή γνώση (επιστημικές), από την έλλειψη συμφωνίας στην πλαισίωση ενός προβλήματος (παραδειγματικές), ή από αλληλοσυγκρουόμενα επιστημονικά ευρήματα (ερμηνευτικές). Οργανώσαμε μία διαφανή διαδικασία ανασκόπησης, ώστε να αντιμετωπίσουμε το ευρύ και ποικίλο σώμα της βιβλιογραφίας. Σχεδιάστηκε ένας αλγόριθμος αναζήτησης που περιλαμβάνει επιλογές κλιματικής πολιτικής σε διάφορους τομείς, όπως παραγωγή ενέργειας, μεταφορές, γεωργία και άλλες χρήσεις γης, κατασκευές και άλλη βιομηχανία. Οι κίνδυνοι, αβεβαιότητες και τα συνώνυμά τους παρέμειναν απροσδιόριστα, μην επηρεάζοντας έτσι τα αποτελέσματα της ανασκόπησης προς συγκεκριμένους κινδύνους και αβεβαιότητες. Τελικά, 410 άρθρα ταίριαξαν με τις αυστηρές απαιτήσεις μας, και ανέλυαν ρητά κινδύνους και αβεβαιότητες σχετικά με επιλογές κλιματικής πολιτικής. Σε πιο γενικό επίπεδο, τα πιο εμφανή κενά που αναδύονται από την ανασκόπηση είναι οι υπερβολικές μεθοδολογικές προτιμήσεις προς την ποσοτική και βασισμένη σε μοντέλα ανάλυση, και η ισχυρή προτίμηση προς τους τομείς παραγωγής ενέργειας. Αυτό εξηγεί εν μέρει την επικέντρωση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας στους επιστημικούς κινδύνους, και συγκεκριμένα στους οικονομικούς κινδύνους, καθώς πολλοί κοινωνικοί, πολιτικοί και ρυθμιστικοί κίνδυνοι είναι πιο δύσκολο να εκτιμηθούν ποσοτικά. Ταυτόχρονα οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι των πολιτικών περιορισμού της κλιματικής αλλαγής φαίνεται να υποερευνούνται, πιθανόν επειδή στη λειτουργία τους ως κλιματικές πολιτικές θεωρούνται εκ των προτέρων ότι είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Όσον αφορά τις αβεβαιότητες, η ανασκόπησή μας υπέδειξε μία μεγάλη εστίαση σε επιστημικές αβεβαιότητες, δηλαδή ανεπαρκή γνώση ή ακόμα και άγνοια ως προς τις πιθανότητες συγκεκριμένων θετικών ή αρνητικών αποτελεσμάτων. Αβεβαιότητες που προέκυπταν από πειθαρχική διαφωνία ή ανεπαρκή επικοινωνία μόλις που εξετάστηκαν.