Προσαρμογές των ρυθμιστικών παραμέτρων εισόδου και αυτοματισμοί στο περιβάλλον εργασίας ελεύθερου λογισμικού GNSS - Λιώλης, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας. Εργαστήριο Ανώτερης Γεωδαισίας, 2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται τις τεχνικές επεξεργασίας δεδομένων GNSS, με παρουσίαση παραδοσιακών και νέων μεθόδων, καθώς και της τρέχουσας κατάστασης του σχηματισμού των δορυφόρων GNSS. Παράλληλα παρουσιάζεται η πλατφόρμα που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της παρούσας εργασίας η οποία, με χρήση ελεύθερων λογισμικών τρίτων (TEQC, RTKLIB), παρέχει ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον, φιλικό προς το χρήστη, όπου αξιοποιούνται πλήρως τα προαναφερθέντα λογισμικά, ενώ παρέχονται και επιπλέον λειτουργίες. Στο Α’ Μέρος γίνεται η ανάλυση του θεωρητικού υποβάθρου σχετικά με τις μέχρι τώρα σε χρήση τεχνικές, αλλά και τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της δορυφορικής γεωδαισίας, ενώ στο Β’ Μέρος παρουσιάζεται αναλυτικά η πλατφόρμα «GNSS ‘L’ GUI». Αναλυτικότερα όσο αφορά το Α’ Μέρος, στο Κεφ. 1 γίνεται η παρουσίαση των Παγκοσμίων Δορυφορικών Συστημάτων Πλοήγησης (Global Navigation Satellite Systems – GNSS), τόσο των παραδοσιακών (GPS, GLONASS), όσο και των ανερχόμενων (Galileo, BeiDou, QZSS, IRNSS), με αναφορά ιστορικών στοιχείων και παρουσίαση της τρέχουσας κατάστασης των δορυφόρων του κάθε συστήματος. Στο Κεφ. 2 παρουσιάζεται η μεθοδολογία καταγραφής και επίλυσης δεδομένων GNSS, με ανάλυση των παρατηρήσεων που είναι δυνατές σε μετρήσεις GNSS. Στο Κεφ. 3 αναλύονται συνοπτικά μερικές από τις κυριότερες πηγές σφαλμάτων στις μετρήσεις των συστημάτων GNSS. Στο Κεφ. 4 παρουσιάζεται και αναλύεται η δομή των αρχείων RINEX, καθώς και ορισμένων συμβατικών αρχείων ανταλλαγής δεδομένων, όπως έχουν δημιουργηθεί και χρησιμοποιούνται από την IGS (International GNSS Service). Στο Κεφ. 5 παρουσιάζονται τα ελεύθερα λογισμικά που χρησιμοποιήθηκαν στην πλατφόρμα «GNSS ‘L’ GUI», (RNXCMP, TEQC, RTKLIB) για εξοικείωση του χρήστη με τις λειτουργίες τους, αλλά και για ανάδειξη των διαφορών τους με την προαναφερθείσα πλατφόρμα, μαζί με μια ιδιαίτερη αναφορά στην τεχνική επεξεργασία δεδομένων GNSS, PPP (Precise Point Positioning). Στο Β’ Μέρος στο Κεφ. 1 προσδιορίζεται το πρόβλημα το οποίο οδήγησε στην ανάγκη δημιουργίας μιας τέτοιας πλατφόρμας, ενώ στο Κεφ. 2 παρουσιάζονται οι στόχοι – υποστόχοι οι οποίοι τέθηκαν με την έναρξη ανάπτυξής της.Στο Κεφ. 3 γίνεται παρουσίαση των προκλήσεων οι οποίες προέκυψαν κατά τη δημιουργία της πλατφόρμας, καθώς και τεχνική ανάλυση των μεθόδων ανάπτυξής της. Στο Κεφ. 4 γίνεται μια παρουσίαση μιας τυπικής ανάλυσης δεδομένων που μπορεί να πραγματοποιηθεί στην πλατφόρμα από ένα μέσο χρήστη. Στο Κεφ. 5 αναλύονται τα συμπεράσματα από τη λειτουργία της πλατφόρμας, καθώς και μελλοντικές αναθεωρήσεις που θα οδηγήσουν στη βελτίωσή της.