Ανθεκτική Αθήνα : η πόλη της επιβίωσης - Χαλαστάνης, Δημήτρης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2017)
Η παρούσα εργασία καταπιάνεται με την έννοια της ανθεκτικότητας και την αντίστοιχη στρατηγική που έχει εκπονηθεί για το Δήμο της Αθήνας. Μία εκ των απαντήσεων του τελευταίου στην οικονομική κρίση της πόλης είναι η ένταξή του στο Δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων του ιδρύματος Rockefeller, παρουσιάζοντας την ανθεκτικότητα ως παράδειγμα αντιμετώπισής της. Εκκινώντας από την ανάδυσή της στις επιστήμες της οικολογίας και του περιβάλλοντος, στη συνέχεια παρουσιάζεται η μεταφορά της στις κοινωνικές επιστήμες και τα προβληματικά σημεία που έχουν εντοπιστεί σε αυτή τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο εφαρμογής της ως στρατηγική διαχείρισης των κρίσεων στο εξωτερικό. Σο ενδιαφέρον κορυφώνεται από τη στιγμή που παρουσιάζεται μία δεύτερη προσέγγιση προερχόμενη από τις κοινωνικές επιστήμες, σύμφωνα με την οποία η επιβίωση (όρος που προτιμάται αντί της ανθεκτικότητας) αποτελεί κοινωνική πρακτική των πολιτών, προβάλλοντας σαφή διαχωριστικά σημεία με την προηγούμενη προσέγγιση. Η στρατηγική για την ανθεκτικότητα της Αθήνας τίθεται στο επίκεντρο και εξετάζεται σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εκπονήθηκε (πρόγραμμα 100 ανθεκτικές πόλεις του ιδρύματος Rockefeller) καθώς και τις καινοτομίες που εισάγονται στον τοπικό αναπτυξιακό και χωρικό σχεδιασμό. Έτσι, η εργασία καταλήγει στο νόημα και τη σημασία της ανθεκτικότητας στη συγκεκριμένη γωνιά του πλανήτη, με βασικό ισχυρισμό να είναι ότι η ανθεκτικότητα μετατρέπεται σε ένα εννοιολογικό αλλά και πρακτικό εργαλείο επίτευξης μίας εκ των βασικών αρχών του νεοφιλελευθερισμού, της προσαρμογής και της υποταγής προβάλλοντας την επιβίωση ως απώτερο στόχο.