Από την παραγωγική στην εκπαιδευτική διαδικασία-Κέντρο προώθησης και εκμάθησης της τέχνης του οίνου - Κτενά, Ελισάβετ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, 2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται τη μελέτη και τον σχεδιασμό μιας νέας Σχολής Αμπελουργίας και Οινοποιίας στην Εύβοια. Σκοπός της είναι να απαντήσει σε σύγχρονα ζητήματα της εποχής μας και βασικός προβληματισμός της αποτελεί η οικονομική κρίση και η ανεργία των νέων καθώς και η συνεχώς αυξανόμενη τάση για τη στροφή των νέων προς τον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Η επιτόπια έρευνα επικεντρώθηκε στην περιοχή της Εύβοιας, όπου και διαπιστώθηκε η σημασία του πρωτογενούς τομέα παραγωγής στην οικονομία του νησιού, ο οποίος αποτελεί κατ’ επέκταση βάση για τον δευτερογενή (μονάδες μεταποίησης γεωργικών προϊόντων) και τον τριτογενή τομέα παραγωγής (αγροτουρισμός, οινοτουρισμός) Αποφασίστηκε, λοιπόν, η ενίσχυση αυτού μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Επιλέχθηκε η κεντρική Εύβοια και συγκεκριμένα η ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας για την τοποθέτηση της πρότασης, λόγω της κεντρικής θέση της και της ύπαρξης του μοναδικού κέντρου κατάρτισης νέων αγροτών «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» στην περιοχή. Η πρόταση περιλαμβάνει μια μονάδα οινοποίησης για την μαθητεία σε πραγματικό χώρο παραγωγής, αίθουσες θεωρητικής και πρακτικής διδασκαλίας, εστία για τη στέγαση ανήλικων σπουδαστών από μακρινές περιοχές και ιδιόκτητο αμπελώνα για την επιτόπια διδασκαλία της αμπελουργίας. Συμπληρωματικά προτείνονται ένα αμφιθέατρο για την φιλοξενία συνεδρίων και γιορτών με θέμα την τέχνη του οίνου και πωλητήριο των προϊόντων που παράγει η Σχολή. Τέλος δίνεται η δυνατότητα στη μονάδα παραγωγής να λειτουργεί και ξεχωριστά από την Σχολή και να καλύπτει ένα μέρος των εξόδων της.