Μεταξύ μνήμης και λήθης _ πορείες πένθους - Λώλα, Κωνσταντίνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, 2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται την δημιουργία ενός προσφυγικού νεκροταφείου στη Λέσβο. Αφορμή για εμάς ήταν η ταφή περίπου 70 ανθρώπων μετά από ένα μεγάλο ναυάγιο (28 Οκτώβρη 2015) σε έναν ελαιώνα στο Κάτω Τρίτος, ένα χωριό 20 λεπτά από την Μυτιλήνη. Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε έννοιες όπως η μνήμη, η απώλεια και το πένθος προσπαθούμε να σχεδιάσουμε αυτό τον ιδιόμορφο χώρο ταφής. Οι άτυπες ταφές που πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβρη του 2015, διατηρούν την συλλογική μνήμη στο χώρο και λειτουργούν ως ενεργό μνημείο. Αντίθετα, οι νέες ταφές αποτελούν τα θραύσματα τις συλλογικής μνήμης, δηλαδή την ατομική. Το νεκροταφείο αυτό, προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες τόσο του προσφυγικού/μεταναστευτικού πληθυσμού που βρίσκεται στο νησί καθώς και κάθε «ξένου». Μεταξύ του μνημείου και των νέων χώρων ταφής, σαν μια ρωγμή στο τοπίο υπάρχει ο μεταβατικός χώρος/κατώφλι. Εκεί κανείς βρίσκεται στο ενδιάμεσο και προετοιμάζεται για αυτό που θα επακολουθήσει. Στον χώρο αυτό ενυπάρχουν πορείες, πορείες πένθους μεταξύ μνήμης και λήθης.