Από τις συμβατικές κυκλοφοριακές μελέτες στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Η περίπτωση του Άργους - Κατσαρού, Μαρία-Αιμιλία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, 2017)
Η συγκεκριμένη εργασία ασχολείται με την περιγραφή του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αντικαταστήσει τις συμβατικές κυκλοφοριακές μελέτες. Επιπλέον, μελετάται η εφαρμογή του ΣΒΑΚ στην πόλη του Άργους. Αρχικά, γίνεται αναφορά στη φύση του αστικού σχεδιασμού έως σήμερα και τεκμηριώνεται η ανάγκη για μία στροφή προς τη βιωσιμότητα. Στη συνέχεια, ορίζεται το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και παρουσιάζονται ο στόχος και τα χαρακτηριστικά του, τα πλεονεκτήματά του και τα στάδια που το συνθέτουν. Συμπληρωματικά, εκθέτονται κάποιες καλές πρακτικές ΣΒΑΚ από ευρωπαϊκές πόλεις. Αφού αναλυθεί η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και οι περιορισμοί που υπήρχαν, παρουσιάζεται η μελέτη εφαρμογής ενός ΣΒΑΚ στην πόλη του Άργους. Η μελέτη αυτή αποτελείται από ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης της πόλης σε όλους τους σχετικούς τομείς, αξιολόγηση των παραπάνω και εντοπισμό των προβλημάτων προς επίλυση και περιγραφή των παρεμβάσεων και μέτρων που προτείνονται. Τέλος, παραθέτονται τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη συνολική μελέτη.