Μουσικό γράφημα: Εφαρμογή της θεωρίας γραφημάτων και της Neo-Riemannian ανάλυσης στη μουσική - Βαλλιανάτος, Παναγιώτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Μαθηματικών, 2017)
Το αντικείμενο της συγκεκριμένης διπλωματικής εργασίας είναι η σύνδεση της μουσικής θεωρίας με δύο σημαντικά γνωστικά πεδία των μαθηματικών, τη θεωρία ομάδων και τη θεωρία γραφημάτων. Στην προσπάθεια που γίνεται για την επισήμανση αλλά και την ακριβή απόδειξη της ύπαρξης της στενής σχέσης μαθηματικών και μουσικής μελετάμε δύο εφαρμογές: τα Chord Progression που αποτελούν τρόπους δόμησης της ρυθμικής βάσης των μουσικών κομματιών και το μουσικό γράφημα, μια γεωμετρική αναπαράσταση που αναδεικνύει την αρμονική σχέση συγχορδιών. Για την παρουσίαση των δύο αυτών εφαρμογών είναι απαραίτητη η διατύπωση των αντίστοιχων θεωριών καθώς και ο έγκυρος τρόπος με τον οποίο μετασχηματίζουμε βασικά στοιχεία της μουσικής θεωρίας σε μαθηματικά αντικείμενα.