Internet of Things: Εφαρμογή στον κλάδο της οινοποιίας - Ξεζωνάκης, Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής, 2017)
Η παρούσα διπλωματική παρουσιάζει το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός ασύρματου δικτύου αισθητήρων με εφαρμογή στον τομέα της οινοποιίας. Το δίκτυο αποτελείται από τον root node που αποτελεί τον εξυπηρετητή της εφαρμογής και επικοινωνεί με τον κεντρικό κόμβο. Ο κεντρικός κόμβος αναλαμβάνει την μέτρηση της υγρασίας και της θερμοκρασίας του κελαριού. Επίσης, επικοινωνεί με τους αισθητήριους κόμβους του δικτύου που βρίσκονται στα βαρέλια και λαμβάνει μετρήσεις από αυτούς που αφορούν τη θερμοκρασία του οίνου και το επίπεδο του στο βαρέλι. Η επικοινωνία επιτυγχάνεται με το πρωτόκολλο Wi-Fi. Αρχικά γίνεται αναφορά στον τομέα του Internet of Things, όπου πραγματοποιείται μία εισαγωγή στην έννοια του όρου και παρουσιάζεται η γενική αρχιτεκτονική που διέπει τις εφαρμογές που αναπτύσσονται στα πλαίσιά του. Επίσης καταγράφονται τα πεδία ανάπτυξής του και δίνονται παραδείγματα ήδη υπάρχουσων, αλλά και μελλοντικών εφαρμογών. Εν συνεχεία, παρουσιάζεται μία σειρά από εφαρμογές που έχουν υλοποιηθεί στον τομέα της οινοποιίας. Κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το στάδιο της οινοποίησης στο οποίο εφαρμόζονται. Ακολουθεί το κομμάτι που αφορά την ανάπτυξη του δικτύου. Αναλύεται η αναπτυξιακή πλακέτα NodeMCU καθώς και οι αισθητήρες που χρησιμοποιήθηκαν για την καταγραφή των μετρήσεων. Επίσης, παρουσιάζεται το περιβάλλον ανάπτυξης που χρησιμοποιήθηκε για τον προγραμματισμό του μικροελεγκτή. Γίνεται λεπτομερή αναφορά στην λειτουργία των κόμβων του δικτύου, στη συνδεσμολογία των κυκλωμάτων και στον τρόπο επικοινωνίας τους. Τέλος, παρουσιάζεται η ιστοσελίδα στην οποία δημοσιεύονται οι μετρήσεις που λαμβάνονται από τους αισθητήρες.