Ορειβατικό καταφύγιο στον Εθνικό Δρυμό Πίνδου Βάλια Κάλντα - Φλωράκη, Αικατερίνη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Συνθέσεων Τεχνολογικής Αιχμής, 2018)
Η παρούσα διπλωματική αφορά στην κατασκευή ενός ορειβατικού καταφυγίου και κέντρου ενημέρωσης στον εθνικό δρυμό Πίνδου Βάλια Κάλντα.Τοποθετείται στη θέση Σμιξώματα, ένα σημείο συνάντησης των ορειβατικών μονοπατιών, στην πλαγιά του βουνού δίπλα στον ποταμό Αώο και απέναντι από το Αρκουδόρεμα και την καρδιά της κοιλάδας. Στόχος είναι η δημιουργία ενός καταφυγίου για τους επισκέπτες, το οποίο δε θα διαταράσσει την ηρεμία του τοπίου και της φύσης και θα δίνει στον επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται στο δάσος ακόμα και όταν είναι μέσα σε αυτό. Απώτερος σκοπός είναι η προσέλκυση επισκεπτών στην περιοχή και η ευαισθητοποίησή τους σε θέματα προστασίας της φύσης.Το καταφύγιο επιλέχθηκε να σχεδιαστεί με τη μορφή ενός συγκροτήματος μικρών ελαφριών κατασκευών από ξύλο. Βασική μονάδα αποτελεί ο κοιτώνας, ο χώρος διανυκτέρευσης των επισκεπτών, παραλλαγές του οποίου αποτελούν τα υπόλοιπα κτήρια. Συνολικά το συγκρότημα αποτελείται από ένα κέντρο ενημέρωσης για το δρυμό και την άγρια ζωή, ένα κτήριο εστίασης, φαγητού και ξεκούρασης, δύο κοιτώνες με δέκα κρεβάτια ο καθένας, και μία μικρή κατοικία για τους διαχειριστές. Βασικές αρχές σχεδιασμού αποτέλεσαν η αποφυγή εκτεταμένης εκσκαφής και διάνοιξης μεγάλων δρόμων κατά την κατασκευή, η επιθυμία για τη διατήρηση όσων περισσότερων δέντρων είναι δυνατό, ο τονισμός της κατακόρυφης διεύθυνσης, οι τζαμαρίες στις μπροστινές όψεις με θέα και η προσπάθεια για την όσο γίνεται οικονομικότερη εκμετάλλευση του χώρου.