Πρότυπη σχολή Ελαιοκομίας με ελαιοτριβείο στα Μέγαρα - Μουστάκα, Αικατερίνη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, 2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά στη δημιουργία της πρώτης σχολής ελαιοκομίας στην Ελλάδα. Η ελιά και το λάδι έχουν υψηλά ποσοστά παραγωγής στη χώρα μας αλλά πολύ χαμηλά ποσοστά εξαγωγών σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες. H έλλειψη γνώσης στον τομέα της ελαιοκομίας και της ελαιουργίας συμβάλλει στη διατήρηση αυτής της κατάστασης. Για τον λόγο αυτό προτείνεται η ίδρυση μιας νέας σχολής στα Μέγαρα Αττικής, περιοχή με παράδοση στην ελιά και το λάδι, η οποία επενδύοντας στην αποκέντρωση, στοχεύει στην εκπαίδευση τόσο των φοιτητών λειτουργώντας το τμήμα του Μεταπτυχιακού του γεωπονικού πανεπιστημίου Αθηνών, όσο και αγροτών των γύρω περιοχών μέσα από επιμορφωτικά σεμινάρια. Η σχολή αυτή είναι ένα δίπολο κτιστού και άκτιστου. Η σχολή δε θα μπορούσε να υφίσταται χωρίς τον ελαιώνα. Αναπτύσσεται γύρω από ένα κεντρικό αίθριο και περιλαμβάνει αμφιθέατρα, αίθουσες διδασκαλίας, μία βιβλιοθήκη καθώς και δύο μεγάλες μονάδες εργαστηρίων που είναι ειδικά εξοπλισμένα στα οποία γίνονται και πιστοποιήσεις σε ελαιόλαδα με σκοπό την πώληση, την προώθηση και την εξαγωγή. Ένα τμήμα της σχολής απευθύνεται στο κοινό με μία έκθεση ελιάς και λαδιού και τέλος το συγκρότημα συμπληρώνει η μονάδα παραγωγής ελαιολάδου μαζί με ένα μικρό τυποποιητήριο και ένα σαπωνοποιείο.