Διαγράμματα Ελέγχου και Ανάλυση Ικανότητας Διεργασιών - Κρυσταλλίδης, Περικλής (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Μαθηματικών, 2017)
H παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται την αξία του Στατιστικού Έλεγχου Ποιότητας στον παραγωγικό κύκλο. Ο Στατιστικός Έλεγχος Ποιότητας αναφέρεται στη χρήση των στατιστικών τεχνικών με στόχο τη διατήρηση της ποιότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών, καθώς και αν είναι δυνατον, στη βελτίωση τους. Ορισμένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιεί είναι τα διαγράμματα ελέγχου και οι δείκτες ικανότητας διεργασίας. Τα διαγράμματα ελέγχου εντοπίζουν τα σφάλματα σε μια παραγωγική διαδικασία, καθώς εντοπίζουν δείγματα τα οποία δε συμμορφώνονται στις προδιαγραφές και προσφέρουν στον αναλυτή τη δυνατότητα βελτίωσης της παραγωγικής διαδικασίας. Ο Shewhart πρότεινε τα 𝑅 και 𝑆 - διαγράμματα τα οποία ωστόσο υστερούν σημαντικά σε διεργασίες με μικρή μεταβλητότητα. Επιπλέον δε, καθιστούν αδύνατη τη βελτίωση της μεθόδου όταν η διεργασία χρησιμοποιεί μικρά δείγματα. Για την υπερπήδηση αυτών των δυσκολιών προτάθηκαν παραλλαγές των Shewhart διαγραμμάτων όπως τα Bελτιωμένο 𝑅 – διάγραμμα, Μετασχηματισμένο 𝑆 – διάγραμμα, 𝐼𝑅𝐶 και 𝐼𝑆𝐶. Ακόμη προτάθηκαν διαγράμματα κινητών μέσων όπως τα 𝑀𝐴 – 𝑆, 𝑀𝐴−𝐷 και 𝑀𝐴−𝐺 διαγράμματα, ιδιαιτέρως ευαίσθητα στις μικρές μεταβολές της μεταβλητότητας μιας διεργασίας. Ωστόσο τα διαγράμματα ελέγχου δεν προσφέρουν ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με την ικανότητα της διεργασίας. Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει μια ελεγχόμενη μεταβολή στη μεταβλητότητα της, η οποία όμως να μην επηρεάζει την ικανότητα της διεργασίας. Σε αυτό θα βοηθήσουν οι δείκτες ικανότητας διεργασίας. Συγκεκριμένα, στο Κεφάλαιο 1 περιλαμβάνονται μια εισαγωγή στο Στατιστικό Έλεγχο Ποιότητας καθώς και οι αδυναμίες των Shewhart διαγραμμάτων. Στα Κεφάλαια 2 και 3 παρουσιάζονται παραλλαγές τους, ενώ στο Κεφάλαιο 4 παρουσιάζονται τα διαγράμματα κινητών μέσων. Στο Κεφάλαιο 5 γίνεται μία σύγκριση των αποδόσεων τους μέσω των 𝐴𝑅𝐿, στο Κεφάλαιο 6 ένα παράδειγμα που εφαρμόζεται για όλα τα παραπάνω διαγράμματα και στο το Κεφάλαιο 7 περιλαμβάνεται μια εισαγωγή στους δείκτες ικανότητας διεργασίας Tέλος, στο Κεφάλαιο 8 παρουσιάζεται μια μεθοδολογία η οποία αξιολογεί ορθά την ικανότητα της διεργασίας. Συνοπτικα συμπεράσματα της εργασίας περιλαμβανονται στο τέλος της εργασίας.