Μελέτη Επίδρασης Ανηχοϊκού Θαλάμου στη Μοντελοποίηση Ηλεκτρικών Πηγών Πολύ Χαμηλής Συχνότητας με Χρήση της Θεωρίας των Ειδώλων - Χρονόπουλος, Παναγιώτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2017)
Τις τελευταίες δεκαετίες, παράλληλα με τη ραγδαία ανάπτυξη του συνόλου του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, παρατηρείται αξιοσημείωτη εξέλιξη και στις δορυφορικές επικοινωνίες, οι οποίες προτιμώνται λόγω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που παρουσιάζουν. Απαραίτητη συνθήκη ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία ενός δορυφορικού συστήματος είναι να περιοριστούν οι ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές εντός του δορυφορικού κελύφους. Οι παρεμβολές αυτές προκαλούνται συνήθως από τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εξοπλισμού του δορυφόρου. Συνεπώς, καθίσταται αναγκαίο, να περιγραφούν με μαθηματικό τρόπο, ώστε να μελετηθεί πως δύνανται να μην υπερβαίνουν διεθνώς καθορισμένα όρια. Στο πρώτο κεφάλαιο, γίνεται μία γενική αναφορά στα χαρακτηριστικά των δορυφορικών επικοινωνιών και στα πλεονεκτήματα που η χρήση τους προσφέρει. Επιπλέον, τονίζεται η ανάγκη μελέτης της ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας σε μία δορυφορική ή διαστημική αποστολή. Τέλος, αναφέρεται η μέθοδος μοντελοποίησης με τη χρήση ηλεκτρικών διπόλων που θα ακολουθηθεί όσον αφορά τις ανεπιθύμητες πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο εσωτερικό του δορυφορικού θαλάμου. Στο δεύτερο κεφάλαιο, αναλύεται η έννοια του ανηχοϊκού θαλάμου και τα αποτελέσματα που επιφέρει στο παραγόμενο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Ακόμα, τονίζεται η συμβολή του για τον έλεγχο των παρεμβολών σε μία δορυφορική αποστολή και η συσχέτισή του με ένα δορυφορικό κέλυφος. Στο τρίτο κεφάλαιο, παρουσιάζεται η θεωρία των ειδώλων, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως βασική μέθοδος για τη μοντελοποίηση των προβλημάτων. Αναπτύσσεται για 2 μεγάλες θεματικές ενότητες: (α) την περίπτωση σημειακών φορτίων ή κατανομών φορτίων και (β) την περίπτωση γραμμικών κεραιών. Στο τέταρτο κεφάλαιο εμπεριέχονται όλες οι προσομοιώσεις διαφόρων διατάξεων με ηλεκτρικά δίπολα που εκτελέστηκαν για την αναπαράσταση των πηγών ανεπιθύμητης ακτινοβολίας σε διαστημικό περιβάλλον. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα CST (Computer Science Technology) και παρατίθενται όλα τα αποτελέσματα των προβλημάτων που εξετάστηκαν και γίνεται σχολιασμός τους. Στο πέμπτο κεφάλαιο, γίνεται προσπάθεια να επιλυθεί το αντίστροφο πρόβλημα, δηλαδή δεδομένων των τιμών του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου που παράγεται, να εντοπιστεί η θέση της πηγής που το δημιουργεί. Προκειμένου να επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος, χρησιμοποιείται κώδικας γραμμένος στη γλώσσα MATLAB. Για κάθε μία από τις περιπτώσεις που μελετήθηκαν στο κεφάλαιο 4 εκτελείται ο παραπάνω κώδικας και ακολουθεί επεξήγηση των αποτελεσμάτων του. Στο έκτο κεφάλαιο συνοψίζονται όλα τα συμπεράσματα τα οποία αντλήθηκαν από όλα τα στάδια εκτέλεσης της εργασίας, ενώ στο κεφάλαιο 7 επισυνάπτεται η χρησιμοποιούμενη βιβλιογραφία.