Πειραματική αξιολόγηση δεκτών GNSS χαμηλού κόστους σε εφαρμογές ευφυών συστημάτων μεταφορών - Σωτηρίου, Παναγιώτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2017)
Αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας αποτελεί η πειραματική διερεύνηση των δυνατοτήτων συστημάτων γεωδαιτικού εντοπισμού GNSS χαμηλού κόστους και η αξιολόγηση των επιδόσεων τους (διαθεσιμότητα, ακρίβεια και ορθότητα) σε διαφορετικές συνθήκες λήψης του δορυφορικού σήματος, για εφαρμογές ευφυών συστημάτων μεταφορών. Για τον σκοπό αυτό, σχεδιάστηκε και καταγράφηκε τροχιά οχήματος με χρήση συστημάτων GNSS (M8T, u-blox®) και GNSS/INS (SPATIAL, Advanced Navigation Inc.) χαμηλού κόστους, καθώς και συστήματος GNSS/INS (SPAN, NovAtel®) υψηλής ακρίβειας, που μετά από κατάλληλη επεξεργασία παρείχε την τροχιά αναφοράς. Από τις πρωτογενείς παρατηρήσεις του δέκτη GNSS (M8T, u-blox®) συνδεδεμένου με γεωδαιτικού τύπου κεραία (NovAtel Pinwheel 702-GG), υπολογίστηκαν τρείς τροχιές του οχήματος ελέγχου. Η πρώτη τροχιά προήλθε με χρήση του λογισμικού του δέκτη u-blox® με τη μέθοδο του απόλυτου εντοπισμού (stand-alone positioning, SPP) σε πραγματικό χρόνο. Προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω η λύση απόλυτου εντοπισμού, οι πρωτογενείς παρατηρήσεις ψευδοαποστάσεων διοχετεύτηκαν στο ελεύθερο λογισμικό RTKLIB και η τροχιά του οχήματος υπολογίστηκε πάλι με τη μέθοδο του απόλυτου εντοπισμού. Τέλος, προκείμενου να αξιολογηθεί η τεχνική κινηματικού εντοπισμού με μετρήσεις φάσεων (Real Time Kinematic, RTK) οι παρατηρήσεις φάσεων του δέκτη χαμηλού κόστους διοχετεύτηκαν στο ελεύθερο λογισμικό RTKLIB και επιλύθηκαν με την τεχνική RTK GNSS. Στη φάση ανάλυσης, οι τροχιές που παρήχθησαν από τον δέκτη GNSS χαμηλού κόστους συγκρίθηκαν έναντι της τροχιάς αναφοράς με τη βοήθεια λογισμικού αξιολόγησης τροχιών προκειμένου να προκύψουν οι παράμετροι ποιότητας, διαθεσιμότητα, ακρίβεια και ορθότητα για κάθε επίλυση. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προέκυψε ότι η σύνδεση του δέκτη χαμηλού κόστους GNSS (M8T, u-blox®) με γεωδαιτικού τύπου κεραία, επηρεάζει το λογισμικό του δέκτη και δεν παράγει αξιόπιστα αποτελέσματα απόλυτου εντοπισμού. Ακόμα, πως το ελεύθερο λογισμικό και ο χαμηλού κόστους δέκτης, μπορούν να φέρουν εις πέρας μη κρίσιμου χαρακτήρα εφαρμογές ευφυών συστημάτων μεταφορών, όμως η χρήση γεωδαιτικού τύπου κεραίας δεν προσέφερε κάποια ουσιαστική βελτίωση στην ποιότητα του απόλυτου εντοπισμού. Όσον αφορά την επίδοση του ελεύθερου λογισμικού και του χαμηλού κόστους δέκτη στην υλοποίηση της μεθόδου RTK, προέκυψε ότι προσφέρει ικανοποιητική υλοποίηση του σχετικού εντοπισμού, με βασικό πλεονέκτημα τη μεγάλη μείωση του κόστους.