Συμβολή στο σχεδιασμό και τη μελέτη για την κατασκευή ηλιακού συλλέκτη με κοίλο κάτοπτρο συγκέντρωσης ακτινοβολίας σε σύστημα δακτυλιοειδή σωλήνα αντιρροής - Τσέλιγκας, Ευθύμιος-Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2017)
Η διπλωματική εργασία έχει ως κύριο στόχο τη μελέτη, το σχεδιασμό και την κατασκευή ενός ηλιακού συλλέκτη με κοίλο παραβολοειδές, σωληνοειδές κάτοπτρο το οποίο συγκεντρώνει την ακτινοβολία σε ένα σύστημα δακτυλιοειδή σωλήνα με γυάλινο περίβλημα ως σημείο εστίασης, από τον οποίο διέρχεται νερό και προς τις δύο κατευθύνσεις ροής μέσω του εσωτερικού και εξωτερικού αυλού αντίστοιχα. Το γυάλινο περίβλημα (Borocilicate glass) στο σύστημα του δακτυλιοειδή σωλήνα δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας κενού για καλύτερη μόνωση, ενώ περιέχεται ειδικός απορροφητής από αλουμίνιο για την καλύτερη απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας. Το νερό μπορεί να ζεσταίνεται άμεσα και να χρησιμοποιείται ή να αποθηκεύεται σε συλλέκτη ζεστού νερού χρήσης (υδροφυλάκιο Ζ.Ν.Χ.). Η όλη διάταξη περιλαμβάνει σύστημα περιστρεφόμενης βάσης ώστε να αυξάνεται κατά το βέλτιστο η προσπίπτουσα ηλιακή ακτινοβολία.