Μοντελοποιήση και παραμετρική διερεύνηση της λειτουργίας αυτόνομου συστήματος αφαλάτωση τροφοδοτούμενου από ΑΠΕ - Νατούδη, Καλλιόπη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2017)
Αντικείμενο της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας αποτελεί ο σχεδιασμός ενός αυτόνομου συστήματος αφαλάτωσης που θα τροφοδοτείται αποκλειστικά από Α/Γ, η εφαρμογή του οποίου θα είναι ανεξάρτητη από την ύπαρξη δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, καθιστώντας έτσι δυνατή την εγκατάστασή του σε απομονωμένες περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην κάλυψη των αναγκών πόσιμου νερού. Για τη λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος είναι απαραίτητη η χρήση μπαταριών για την αποθήκευση ενέργειας, αφενός για την παροχή αυτονομίας στη μονάδα αφαλάτωσης για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, σε περίπτωση που δεν επαρκεί η διαθέσιμη αιολική ενέργεια και αφετέρου για την εξομάλυνση των διαταραχών που μπορεί να προκληθούν από το συνδυασμό της χρονικά μεταβαλλόμενης αιολικής ενέργειας με τις απαιτήσεις σταθερής ισχύος της μονάδας αφαλάτωσης. Μία από τις συνεισφορές αυτής της διπλωματικής είναι η μοντελοποίηση της αρχιτεκτονικής του συστήματος αφαλάτωσης μεγάλης ισχύος. Υπό αυτό το μοντέλο, βασικός στόχος είναι ο σχεδιασμός του συστήματος ελέγχου του αυτόνομου συστήματος αφαλάτωσης με Α/Γ. Δομήθηκε, ως πρόβλημα βελτιστοποίησης, ο αλγόριθμος που ορίζει τη λειτουργία και τη διαχείριση του συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, στόχος του είναι ο προγραμματισμός ένταξης και αποσύνδεσης των επιμέρους συνιστωσών και η ρύθμιση της ισχύος τους, ώστε να επιτυγχάνεται σε μακροχρόνια βάση υψηλή παραγωγή νερού , υπό χαμηλό κόστος και με καλά χαρακτηριστικά λειτουργίας της μονάδας αφαλάτωσης. Η εξεταζόμενη διαχείριση των συνιστωσών αφορά τη μόνιμη κατάσταση λειτουργίας, δίνοντας βαρύτητα στην τήρηση του ενεργειακού ισοζυγίου συστήματος. Αφού καταστρώθηκε το λογιστικό μοντέλο, πραγματοποιήθηκε ενεργειακή προσομοίωση της λειτουργίας του συστήματος με στόχο να διερευνηθούν οι στρατηγικές ελέγχου και να αναλυθούν τα λειτουργικά χαρακτηριστικά του και να εξεταστεί η επίδραση των διαφόρων παραμέτρων ελέγχου στο κόστος του παραγόμενου νερού.).Η εγκατάσταση ενός αυτόνομου συστήματος προϋποθέτει την διερεύνηση ορισμένων παραμέτρων, οι βασικότερες εκ των οποίων είναι η επιλογή της/των Α/Γ, της μονάδας αφαλάτωσης και των μπαταριών. Στα πλαίσια της παρούσας διπλωματικής έγινε προσπάθεια βέλτιστης διαστασιολόγησης των ανωτέρων συνιστωσών με βάση τις τεχνολογίες της αγοράς, με στόχο την παραγωγή της απαιτούμενης ποσότητας νερού για την κάλυψη των αναγκών, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομικότητα (κόστος επένδυσης και λειτουργικό κόστος) αλλά και την αξιόπιστη λειτουργία του συστήματος.