Eυρωστία Μεταλλικών Κατασκευών: Μελέτη συμπεριφοράς σε περίπτωση απώλειας υποστυλώματος σε τρομοκρατική επίθεση - Πανούση, Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2017)
Ευρωστία είναι η ικανότητα της κατασκευής να αντέχει γεγονότα όπως η πυρκαγιά, οι εκρήξεις, οι συνέπειες ανθρώπινου λάθους, χωρίς να καταστραφεί σε βαθμό δυσανάλογο ως προς την αρχική αιτία. Σήμερα , η ευρωστία των κατασκευών , της οποίας η συστηματική μελέτη ξεκίνησε όταν το 1968 συνέβη μία έκρηξη αερίου , σε ένα γωνιακό διαμέρισμα στον 18ο όροφο της πολυκατοικίας Ronan Point στην Αγγλία, αποτελεί θέμα ενδιαφέροντος των μηχανικών , ενώ οι ολοένα αυξανόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις έρχονται να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες απαιτήσεις ευρωστίας. Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη της ευρωστίας των μεταλλικών κατασκευών σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης. Αρχικά πραγματοποιείται η ανάλυση και η διαστασιολόγηση, η οποία βασίζεται στους Ευρωκώδικες ΕΝ 1990, 1991, 1993 και τα Ελληνικά Εθνικά Προσαρτήματα και ο αντισεισμικός σχεδιασμός του κτιρίου πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ευρωκώδικα 8 (EC8). Στη συνέχεια εξετάζεται η δυνατότα ευρωστίας της κατασκευής σε περίπτωση έκρηξης λόγω τρομοκρατικής επίθεσης , η προσομοίωση της οποίας γίνεται με τη συνηθέστερη μέθοδο, όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, της απώλειας υποστυλώματος (lost column analysis). Το βασικό πλεονέκτημα της μεθόδου αποτελεί το γεγονός ότι δεν απαιτείται ο υπολογισμός της δύναμης , που προκαλείται από την έκρηξη , μια διαδικασία που θα ήταν πολύ δύσκολη. Αντίθετα εξετάζεται μόνο το αποτέλεσμα αύτης της δύναμης , η επίπτωση της στην κατασκευή , η οποία θεωρούμε ότι είναι η απώλεια ενός ή περισσότερων υποστυλωμάτων. Με τη μέθοδο απώλειας υποστυλώματος ο φορέας δεν εξασφαλίζεται μόνο σε περίπτωση έκρηξης , αλλά εξοπλίζεται με τις βασικότερες αρχές ευρωστίας. Εφόσον έχει τη δυνατότητα να ανακατανείμει τα φορτία που προκαλούνται από την απώλεια ενός υποστυλώματος , σημαίνει ότι διαθέτει εναλλακτικούς δρόμους φόρτισης , ώστε να αντέξει και άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις. Πραγματοποιούνται στατικές και δυναμικές αναλύσεις σε μοντέλο 2 και 3 διαστάσεων , γραμμικές και μη γραμμικές, ώστε να προσδιοριστούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε ανάλυσης και η καταλληλότερη προσέγγιση για τον έλεγχο και τη διαστασιολόγηση της κατασκευής.