Ανάλυση και οικονομική αξιολόγηση AC και DC οικιακών μικροδικτύων - Στρατινάκης, Βασίλειος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος, 2016)
Σε αυτή την εργασία καλούμαστε να αναλύσουμε και να παρουσιάσουμε όλες τις διαφορετικές εκφάνσεις ενώ μικροδικτύου και ειδικότερα ενός οικιακού μικροδικτύου το οποίο βασίζεται ,όχι μόνο από την άποψη παροχής αλλά και σχεδιαστικά, στο συνεχές ρεύμα(DC). Βασικός όμως στόχος δεν είναι μόνο η παρουσίαση ενός τέτοιου μικροδικτύου αλλά και κατά πόσο βιώσιμη και αποδοτική είναι μια τέτοια εγκατάσταση για έναν καταναλωτή, και όσον αφορά την ποιότητα της παρεχόμενης ενέργειας αλλά και των οικονομικών οφελών που θα προσέφερε μια τέτοια εγκατάσταση σε αντίθεση με την υπάρχουσα δομή παροχής ενέργειας αλλά και ενός μικροδικτύου που θα βασίζεται στο εναλλασσόμενο ρεύμα. Το 1ο κεφάλαιο αποτελεί μια εισαγωγή στις μονάδες κατανεμημένης παραγωγής που χρησιμοποιούνται από ένα μικροδίκτυο αλλά και παρουσιάζεται ένας γενικός ορισμός του τι είναι ένα μικροδίκτυο. καθώς και ιστορικά στοιχεία για την εξέλιξη του, κάποια γενικά χαρακτηριστικά του, και εφαρμογές του σήμερα. Στο 2ο κεφάλαιο έχουμε μια ιστορική αναδρομή στην πορεία των δυο τύπων ρευμάτων (AC-DC) ,και πως οδηγηθήκαμε στο παρόν σύστημα διανομής και παραγωγής ενεργειας. Επίσης αρχίζουμε και μπαίνουμε στην έννοια του DC οικιακού μικροδικτύου. Το 3ο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στις διάφορες διατάξεις ηλεκτρονικών ισχύος που θα πρέπει να αξιοποιηθούν σε ένα DC μικροδίκτυο. Στο 4ο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι μονάδες παραγωγής ενός μικροδικτύου με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στο 5ο κεφάλαιο απαντάται το ερώτημα κατά πόσο η σημερινή αγορά είναι προσφιλής για την υιοθέτηση ενός DC οικιακού περιβάλλοντος από την άποψη των DC οικιακών συσκευών που προσφέρονται στον καταναλωτή Στο 6ο κεφάλαιο έχουμε παρουσίαση των τεχνικών και οικονομικών στοιχείων των πηγών που θα χρησιμοποιήσουμε στην μελέτη μας. Στο 7ο κεφάλαιο μπαίνουμε στην μελέτη μιας σύγχρονης αστικής κατοικίας η οποία αξιοποιεί ένα μικροδίκτυο. Εφαρμόζουμε διάφορα πιθανά σενάρια εγκαταστάσεων βασισμένα σε διαφορετικά επίπεδα τάσης AC και DC ,και υπολογίζουμε την κατανάλωση και τις απώλειες ενέργειας που θα είχε ο καταναλωτής σε κάθε περίπτωση. Στο 8ο κεφάλαιο μελετάμε το κόστος της κάθε διαφορετικής εγκατάστασης που παρουσιαστήκαν στο προηγούμενο κεφάλαιο. Στην μελέτη αυτή παρουσιάζουμε το απαιτούμενο κεφάλαιο ,το κόστος ενέργειας, και την απόσβεση της κάθε επενδυσης.