Σχεδιασμός και ανάπτυξη μηχανισμού αντιμετώπισης κατανεμημένων επιθέσεων άρνησης παροχής υπηρεσίας σε Συνεργαζόμενα Δίκτυα Νέας Γενιάς - Δημολιάνης, Μαρίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής. Εργαστήριο Διαχείρισης και Βέλτιστου Σχεδιασμού Δικτύων, 2017)
Οι δικτυακές επιθέσεις συμπεριλαμβάνονται σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του σημερινού Διαδικτύου. Συγκεκριμένα οι κατανεμημένες επιθέσεις άρνησης παροχής υπηρεσίας αποτελούν την πιο συνηθισμένη μορφή επίθεσης χάριν ευκολίας διεξαγωγής της και έχουν ως στόχο να καταστήσουν έναν υπολογιστή ή μια υπηρεσία ανίκανη για την εξυπηρέτηση καλόβουλων χρηστών. Οι επιθέσεις αυτές προκαλούν προβλήματα τόσο στις υπηρεσίες όσο και στο ίδιο το δίκτυο ενός αυτόνομου συστήματος με ποικίλους τρόπους. Ο σκοπός της διπλωματικής εργασίας ήταν η ανάπτυξη ενός μηχανισμού για την αντιμετώπιση δικτυακών επιθέσεων αξιοποιώντας τον ίδιο τον αμυντικό μηχανισμό ενός Αυτόνομου Συστήματος αλλά και μετά της συνεργασίας με άλλα Αυτόνομα Συστήματα με σκοπό την κατανεμημένη αντιμετώπιση τους. Ειδικότερα προτάθηκε ένας μηχανισμός επικοινωνίας μεταξύ Αυτόνομων Συστημάτων βασισμένος στο πρωτόκολλο BGP με σκοπό την αίτηση για συνεργασία όσον αφορά στην αντιμετώπιση δικτυακών επιθέσεων. Ακόμη μελετήθηκε και επιλέχθηκε τρόπος παρακολούθησης του δικτύου μέσω του πρωτοκόλλου Netflow με σκοπό την υποβοήθηση του συνεργατικού μηχανισμού. Τέλος αναλύθηκαν και υλοποιήθηκαν τεχνικές απόρριψης κακόβουλης κίνησης σε περιβάλλον Δικτύων Οριζόμενων από Λογισμικό , legacy όπως και σε συνδυασμό τους ώστε να καταστήσει κάθε Αυτόνομο Σύστημα ικανό για την απόρριψη δικτυακών επιθέσεων χρησιμοποιώντας τις ίδιες τις δικτυακές του υποδομές. Ο προτεινόμενος μηχανισμός μπορεί να λειτουργήσει ως βάση για την αναζήτηση αλγορίθμων και μεθοδολογιών για διαχείριση των πόρων ενός αυτόνομου συστήματος με στόχο την αντιμετώπιση δικτυακών επιθέσεων. Τέλος η υλοποίηση του μηχανισμού είναι αμιγώς επεκτάσιμη και είναι δυνατό να συνδυασθεί με τεχνικές πρόληψης και ανίχνευσης δικτυακών επιθέσεων δίνοντας τη δυνατότητα κατασκευής ενός συνολικού εργαλείου για την συνολική καταπολέμηση τους.