Διερεύνηση Χρήσης ΒΙΜ στη Διαχείριση Διατηρητέων Κτιρίων - Μαγριπλή, Αγγελική (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2017)
Στόχος της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας είναι η δόμηση Κτιριακού Μοντέλου Πληροφοριών (Building Information Model) ενός διατηρητέου κτιρίου με χρήση δισδιάστατων σχεδίων. Μέσω της τρισδιάστατης απεικόνισης του Μοντέλου θα παρουσιασθεί η μετάβαση από την υπάρχουσα κατάσταση του κτιρίου, που σε περίπτωση μη δομικής επέμβασης θα καταστεί σε κατάσταση ετοιμορροπίας με το πέρας του χρόνου, στην τελική πρόταση προς υλοποίηση του σύμφωνα με αρχιτεκτονική προμελέτη αποκατάστασης και επέκτασης που έχει εκπονηθεί κατά το έτος 2000 από το αρχιτεκτονικό γραφείο «Κίζης & Συνεργάτες». Η εργασία θα εξελιχθεί σε δυο άξονες, σε θεωρητικό επίπεδο και σε πρακτικό επίπεδο. Αρχικά θα αναλυθεί το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των διατηρητέων, θα προσδιορισθούν οι δυνατές επιτρεπτές επεμβάσεις σε αυτά και θα περιγραφθούν οι εγκριτικές διαδικασίες αδειοδότησης που λαμβάνουν χώρα προτού ξεκινήσει η οικοδομική επέμβαση στο ακίνητο. Παράλληλα θα αναλυθεί η εξέλιξη του ΒΙΜ στην κατασκευαστική δραστηριότητα και θα προσδιορισθεί γιατί η χρήση του τεχνολογικού μέσου ΒΙΜ θεωρείται καθοριστικής σημασίας κατά την λήψη απόφασης κατασκευαστικής επέμβασης. Όπως χαρακτηριστικά θα ειπωθεί παρακάτω το Κτιριακό Μοντέλο Πληροφοριών ποσοτικοποιεί, οργανώνει, συντονίζει διαφορετικές εμπλεκόμενες ειδικότητες, αναλύει εναλλακτικά σενάρια, τα οπτικοποιεί και εξάγει οικονομικά στοιχεία και σχέδια. Μετά την ολοκλήρωση του θεωρητικού τμήματος που αναφέρθηκε παραπάνω θέση παίρνει η πρακτική εφαρμογή δόμησης του BIM. Στο σημείο αυτό σημειώνεται πως το κτιριακό μοντέλο του υπό μελέτη διατηρητέου κτιρίου θα δομηθεί σύμφωνα και με τα αρχικά σχέδια αποτύπωσης, αλλά και με τα προτεινόμενα σχέδια όπως αντλήθηκαν από την προμελέτη. Τα στοιχεία που εντοπίζονται σε κάθε κατάσταση (αρχική ή τελική) θα χαρακτηρισθούν από φάσεις δημιουργίας ή κατεδάφισης ούτως ώστε να αποτυπωθούν στα διάφορα στάδια μετάβασης από την αρχική εικόνα του μοντέλου στην τελική του. Αφού ολοκληρωθεί το στάδιο αυτό θα εισαχθούν παράμετροι οικονομικής φύσης σε κάποιες ομάδες αντικειμένων του τελικού μοντέλου έτσι ώστε να κοστολογηθεί η επισκευή ή η αντικατάσταση τους με νέα αντικείμενα πανομοιότυπα με τα αρχικά. Τελικά, θα προσομοιωθεί η κατασκευαστική υλοποίηση της μετάβασης από την αρχική κατάσταση του μοντέλου στην τελική του συνδέοντας τα στοιχεία του συνολικού μοντέλου με καθορισμένες χρονικές διάρκειες δομικής επέμβασης σε αυτά και καθορισμένη διαδοχή.