Μοντελοποίηση δικτύου αγωγών μεταφοράς μεταφοράς φυσικού αερίου και διερεύνηση θεμάτων ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης - Ανυφαντάκη, Άννα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2017)
Η Ευρώπη εισάγει το 66% του φυσικού αερίου που καταναλώνει ενώ οι μεγαλύτεροι προμηθευτές της είναι η Ρωσία, οι χώρες της Β. Θάλασσας και η Αλγερία. Αυτό θέτει σημαντικά ερωτήματα ενεργειακής ασφάλειας και δημιουργεί την ανάγκη διαφοροποίησης των προμηθευτών της. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής είναι η διερεύνηση θεμάτων ενεργειακής ασφάλειας μέσω της ανάπτυξης σεναρίων με τη χρήση μοντέλου αγωγών αερίου της Ευρώπης, που δημιουργήθηκε σε περιβάλλον ArcGIS και TransCAD. Η επίλυση έγινε με τη χρήση της μεθόδου ροής ελαχίστου κόστους. Τα σενάρια ενεργειακής ασφάλειας αφορούσαν τη μείωσης τροφοδοσίας από τη Ρωσία, με ταυτόχρονη εκμετάλλευση της δυναμικότητας του υφιστάμενου δικτύου και τα νέα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν. Τα συμπεράσματα των ανωτέρω διερευνήσεων είναι ότι στο δίκτυο μπορεί εφαρμοστεί συνολική μείωση κατά 45% της τροφοδοτούμενης ποσότητας από τη Ρωσία, αξιοποιώντας τις εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας (αύξηση κατά 21%) και τους νέους αγωγούς.