Διαγράμματα Ελέγχου Θέσης και Διασποράς Διεργασιών - Χριστοφοράκη, Ευαγγελία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2017)
Ο Στατιστικός Έλεγχος Διεργασιών (ΣΕΔ) είναι μια συλλογή χρήσιμων εργαλείων για την ανίχνευση κάποιας μεταβολής σε μια διεργασία και έχει ευρεία εφαρμογή στον τομέα της βιομηχανίας, της ιατρικής και σε άλλους τομείς όπου παρακολουθείται ο μέσος και η μεταβλητότητα της εκάστοτε διεργασίας. Τα διαγράμματα ελέγχου είναι το πιο χρήσιμο, πιο αποτελεσματικό και πιο συνηθισμένο εργαλείο για την παρακολούθηση των παραμέτρων θέσης και διασποράς μιας διεργασίας. Στο 1ο Κεφάλαιο περιγράφονται τα κύρια χαρακτηριστικά του Στατιστικού Ελέγχου Ποιότητας, του Στατιστικού Ελέγχου Διεργασιών (ΣΕΔ) καθώς και των Διαγραμμάτων Ελέγχου. Επίσης, γίνεται μια συνοπτική παρουσίαση των διαγραμμάτων ελέγχου μεταβλητών, διαγραμμάτων ελέγχου ιδιοτήτων, αλλά και των διαγραμμάτων CUSUM και EWMA. Στο 2ο Κεφάλαιο παρουσιάζονται κάποια βελτιωμένα διαγράμματα για το εύρος R και την τυπική απόκλιση S που προτάθηκαν από τους Khoo & Lim (2005) και τον Zhang (2014). Στο 3ο Κεφάλαιο γίνεται αναφορά στα διαγράμματα ελέγχου μνήμης για την παρακολούθηση της διασποράς μιας διεργασίας. Για τον σκοπό αυτό περιγράφονται τα διαγράμματα CUSUM με χρήση της τεχνικής FIR καθώς και τα εύρωστα διαγράμματα ελέγχου CUSUM για την διασπορά, λαμβάνοντας υπόψη τη χρήση διαφόρων εύρωστων εκτιμητριών. Στο 4ο Κεφάλαιο παρουσιάζονται κάποια διαγράμματα ελέγχου για τον από κοινού έλεγχο του μέσου και της διασποράς μιας διεργασίας. Τα διαγράμματα τα οποία περιγράφονται είναι το Max – CUSUM και τα διάγραμμα EWMA – SC.