Καταγραφή των επιπτώσεων των εδαφικών υποχωρήσεων στις περιοχές Φαλήρου-Μοσχάτου-Καλλιθέας και διερεύνηση του μηχανισμού εκδηλωσής τους με τη συμβολή δεδομένων συμβολομετριάς σταθερών σκεδαστών - Μαρουφίδης, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, 2017)
Οι εδαφικές υποχωρήσεις που εκδηλώνονται σε εκτεταμένες περιοχές οφείλονται σε διάφορα αίτια. Ειδικότερα όμως οι ανθρωπογενείς δράσεις έχουν σημαντική επίδραση στην εξέλιξη των εδαφικών υποχωρήσεων. Η εντατική και απρογραμμάτιστη υπεράντληση του υπόγειου νερού, αλλά και τα έργα που λειτουργούν αποστραγγιστικά στο υπέδαφος οδηγούν συχνά σε μεγάλες κατακόρυφες μετακινήσεις. Στο πλαίσιο της παρούσας διπλωματικής εργασίας παρουσιάζονται και αναλύονται οι μέθοδοι παρακολούθησης του φαινομένου με επίγεια και δορυφορικά μέσα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις δορυφορικές μεθόδους οι οποίες δίνουν υψηλή ακρίβεια με σχετικά χαμηλό κόστος. Επίσης μελετάται η επίδραση του φαινομένου σε κτήρια και υποδομές με την αναζήτηση ορατών βλαβών. Τέλος συγκρίνονται τα αποτελέσματα με εκείνα των επίγειων μεθόδων. Η περιοχή μελέτης βρίσκεται μεταξύ των εκβολών των δύο σημαντικών αρχαίων ποταμών του λεκανοπεδίου του Κηφισού και του Ιλισού. Το χαλαρό γεωλογικό υπόβαθρο σε συνδυασμό με τις ανθρώπινες επεμβάσεις και την έντονη αστικοποίηση έχουν προκαλέσει σημαντικές εδαφικές υποχωρήσεις. Οι βλάβες στα κτήρια και στις υποδομές δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας αλλά και τα καθιστούν ευάλωτα έναντι φυσικών καταστροφών όπως πλημμύρες και σεισμούς.